Lasten kanssa matkustamisen ABC

Osa 2: Lomailutotuuksia, joita harva kehtaa myöntää

Mikä lomalla on oikeasti tärkeää?

Totuus 1: Sängyssä makoilu on ihanampaa kuin harva uskaltaa myöntää

Arjen suorituspaineet seuraavat helposti lomalle: olisi niin paljon nähtävää ja koettavaa, ettei rauhoittumiselle ja rentoutumiselle meinaa löytyä paikkaa vapaallakaan. Sosiaalista mediaa selatessa saattaa myös tuntua, että ystäväperheet ovat jo ehtineet käydä lenkillä ja museossa ja kaupoilla kun itse vielä haluaisi jäädä aamupalan päätteeksi sänkyyn pötköttämään.

Harva tunnustaa, että yksi loman parhaita asioita on sängyssä makoilu, yksin tai yhdessä. ”Retkotimme sängyllä sipsejä syöden katsoen Frozenin viidettätuhannetta kertaa” ei ehkä ole se ihanteellisin postikorttiin kirjoitettava tervehdys tai eniten tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa keräävä päivitys, mutta perheen yhteistä laatuaikaa se on yhtä kaikki.

Totuus 2: Toimivan wifin merkitystä perherauhan säilyttäjänä ei pidä aliarvioida

Miltä sää näyttää iltapäivällä? Millä raitiovaunulla Linnanmäelle pääsee? Moneen asti lelukauppa on auki? Millaiset lomaterveiset laitetaan someen? Netti on erottamaton osa nykymatkailijan työkalupakkia.

Moni haaveilee lomasta ilman verkkoa ja elektronisia laitteita, mutta harva uskaltaa sellaista toteuttaa. Pikkuväen piirretyt, puolison urheilutulokset ja nuorison mahdollisuus tuupata Snapchat täyteen hotelliselfieitä ovat paitsi tärkeitä puuhia myös suuressa roolissa perherauhan säilyttäjinä. On myös vaikea perustella omia lomapäivityksiään someen, jos kieltää muilta netin käytön.

Totuus 3: Kiljusen herrasväki on Kiljusen herrasväki myös lomalla

Monen kuvitelmissa lomalla kaikki on toisin. Lapset käyttäytyvät kuin enkelit ja aikuisetkin ovat ihan erilaisia kuin oikeasti ovat. Todellisuudessa lomalle lähtevä perhe on edelleen se sama perhe – ja hyvä niin, sillä se tekee perheestä juuri ainutlaatuisen. Ketään ei kannata pakottaa vieraaseen lomamuottiin. Urheiluhullut saavat urheilla myös lomalla, ja siksi kannattaakin valita hotelli jossa on kuntohuone ja uima-allas. Jos perhettä ei parhaallakaan tahdolla voi kuvailla hiljaiseksi ja kärsivälliseksi, kannattaa lähettää lapset illallispöydästä välillä leikkihuoneeseen.

Miltä loma näyttää lapsen silmin? Katso videosarja!