Gdanskin vanhakaupunki

Nauti värikkään vanhankaupungin puolalaisesta tunnelmasta kaikkine sen lukuisine kerroksineen. Historiallinen kaupungin keskusta jakautuu vanhaankaupunkiin ja uudempaan ydinkeskustaan. Täällä voit matkustaa ajassa taaksepäin, piipahtaa ihastuttavissa puodeissa ja kävellä historiallisilla kävelykaduilla. Lue vinkkimme kaupungin parhaista paloista!Gdanskin Kuninkaantie (Droga Królewska)

Pitkän torin ohella pitkä, Kuninkaantienä tunnettu katu Droga Królewska kuuluu kaupungin vaikuttavimpiin alueisiin. Kaupungin kahden pääkadun varrella onkin lukuisia nähtävyyksiä. Etsitpä historiallisia tai kulinaarisia kohokohtia, täältä löytyy jokaiselle jotakin.

Pitkä tori (Długa)

Pitkä tori eli Długa ulottuu keskustan Rathausilta (kaupungintalolta) Vihreälle portille. Rathaus rakennettiin 1400-luvulla manierismin tyylisuunnan mukaan, ja nykyisin siellä on Gdanskin historiallinen museo. Toinen Pitkän torin nähtävyyksistä on Kultainen talo – yksi kaupungin mahtavimmista vanhoista rakennuksista. Rakennuksen 1600-lukulaisessa julkisivussa nähdään Kleopatran, Oidipuksen, Akilleen ja Antigonen patsaat. Lähistöllä sijaitsee myös Artus Court. Renessanssiajan ajan rakennus yhdessä Neptunuksen suihkulähteen kanssa on Gdanskin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Pitkän torin päässä vierailijat kohtaavat Vihreän portin, joka rakennettiin alun perin kuninkaalliseksi asuinrakennukseksi. Nykyään siellä on poliittisia toimistoja ja Puolan kansallismuseo.

Pitkä katu (Ulica Długa)

Pitkän torin yhteydessä on myös Pitkä katu, eli Ulica Długa. Täällä on monien muiden nähtävyyksien lisäksi Uphagen-talo, Puolan ainut 1700-lukulainen vierailijoille avoin kauppiaan talo. Rokokoo- ja myöhäisbarokkiaikainen rakennus toimii Puolan kauppiaiden elämäntavan symbolina. Poikkeuksellisen hyvin hoidettuine sisätiloineen Uphagen-talo on Gdanskin-matkan kohokohta. Pitkällä kadulla vastaan tulee Kultainen portti, joka toimii samalla Pitkän kadun aloituskohtana.

Mariacka-katu

Mariacka-katu kulkee samansuuntaisesti Kuninkaantien kanssa, ja sitä pidetään Gdanskin romanttisimpana katuna. Se kulkee Mariankirkolta Pyhän Marian portille. Nähtävyyksineen, elegantteine julkisivuineen ja vanhoine katulamppuineen Mariacka-katu on erittäin kaunis nähtävyys.

Vaikuttava katu upeine kauppiaantaloineen on täydellinen paikka gallerioiden, taidemyymälöiden ja meripihkapajojen etsintään. Korotetuilla terasseilla voit pitää tauon vanhankaupungin vilinästä ja katsella ohikulkijoita kahvikupillisen äärellä.

Mariacka-kadun toisessa päässä sijaitseva Mariankirkko on maailman suurin goottilainen tiilestä muurattu katedraali. 80 metriä korkeasta tornista avautuu uskomaton näköala kaupungin ylle. Katua pitkin kävelemällä saavut Pyhän Marian portille, joka tarjoaa myös upeat näkymät kaupunkiin. Mariacka-katu päättyy kävelykadulle Motława-joen varrelle. Täällä voit ihailla Gdanskin vanhaa nosturia. Se on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä ja nykyään osa Kansallista merenkulkumuseota.

Gdanskin vanhankaupungin kirkot

Gdanskin vanhankaupungin pohjoisosassa on lukuisia kirkkoja, joissa kannattaa käydä niiden arkkitehtonisen rakennustyylin vuoksi. Yksi Gdanskin merkittävimmistä kirkoista on Pyhän Katariinan kirkko. Se on kaupungin vanhin kirkko ja tunnettu goottilaisista ja barokkielementeistään. Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä on Pyhän Nikolauksen kirkko. Kyseessä on Gdanskin ainut goottilainen tiilestä muurattu kirkko, joka ei ole koskaan tuhoutunut. Ulkoisesti tämä goottilainen kirkko on erittäin yksinkertainen, mutta sisältä se yllättää vierailijat kullattuine alttareineen ja barokkityylisine kuorineen. Toinen arvostettu gdanskilainen rakennus on Johanneksen kirkko. Myös tämä kirkko on tyyliltään goottilainen. Nykyään siellä on konserttisali ja erilaisia näyttelytiloja.

Majoitus Gdanskissa

Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista sijaitsee Scandic Gdansk. Hotelli on ihanteellinen lähtöpiste historialliselle löytöretkelle Gdanskin kaupunkiin. Rentoudu tapahtumientäyteisen päivän jälkeen hotellin ravintolassa tai nauti baarissa yömyssy. Huoneissa on kaikki mukavuudet rentouttavaan hotelliyöpymiseen.