Kahvipaikat – Robert Kwok

Robert Kwok on intohimoinen fika-bloggari ja blogissaan robbansbasta.se hän jakaa kahvilavinkkejä ja kertoo ruotsalaisesta kahvinjuontikulttuurista. Vuonna 2015 Robert voitti Ruotsin parhaan ruokabloggarin palkinnon ja samana vuonna hänet mainittiin Bookatablen Top 40 Ruotsin parhaiden ruokablogien listalla.Fosch Artisan Pâtisserie – Löjtnantsgatan 8, Östermalm

Aivan Stadionin Musikhögskolanin takana on Fosch Artisan Pâtisserie, joka avattiin kesäkuussa 2016. Pâtisserien omistaa Malin Eklund ja Damien Foschiatti ja heidän erikoisuuksiaan ovat ruotsalaisilla mauilla valmistetut ranskalaistyyliset leivonnaiset. Suosittelen lämpimästi heidän 3-C-suklaamousseaan, joka sisältää crème brûléeta, vaniljaa ja kaakaopavun kuoresta valmistettua rapeaa toffeeta. Haastavinta tässä kahvilassa on oikean valinnan tekeminen, sillä valikoimaa on niin paljon.

Bageri Petrus – Swedenborgsgatan 4B, Södermalm

Yksi Tukholman parhaista käsityöleipomoista sijaitsee Mariatorgetilla. Petrus on pieni palkittu leipomo. Siellä on muutama penkki jonottaville asiakkaille, jotka tulevat ostamaan vastaleivottua leipää ja erilaisia leivonnaisia. Petruksesta löydät herkullisia keksejä - vaimoni Annie ei suostu enää ostamaan keksejä mistään muualta. Päästä kokeilunhalusi valloilleen ja valitse jokin lukuisista innovatiivisista klassikkoihin, kuten kanelipulliin, yhdistetyistä leivonnaisista. Täällä työskentelevä Adam Söderström on Ruotsin mestarileipuri vuodelta 2014 ja Ruotsin kansallisen leivontajoukkueen kapteeni.

Sophies Canelé – Sankt Eriksgatan 81, Vasastan

Seitsemän vuotta sitten Sophie Maillard lopetti uransa Ranskan merivoimien sotilaana ja muutti Ruotsiin. Ystäviensä mukaan hänen kannattaisi perustaa oma kahvila, jossa tarjoiltaisiin erikoisuutena canelèja. Alkuun kahvila sijaitsi Tukholman lähiössä. Siellä tarjottiin pieniä, korkeassa lämpötilassa kuparimuoteissa paistettuja bordeaux’laisia leivonnaisia, jotka ovat kuorrutettuja ja rapeapintaisia, mutta sisältä pehmeitä. Vuodesta 2015 alkaen Sophie on johtanut suosittua kahvilaa Vasastanissa ranskalais-ruotsalaisella rakkaudella leivontaa kohtaan. Joka torstai, klo. 10.00-13.00, järjestetään kielikahvila jonne kuka tahansa voi tasostaan riippumatta tulla puhumaan ranskaa.

Lundbergs konditori – Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal

Gröndalissa sijaitsee Lundbergs konditori, joka on vaikuttanut jo vuodesta 1946 lähtien. Leipomon omistaa Mattias Wallmark ja Per Klein, joilla on kummallakin kokemusta leivonnan kansallisesta joukkueesta.

Robin Delselius bageri – Renstiernas gata 19, Södermalm

Viime vuoden marraskuussa Robin Delselius avasi uuden leipomonsa Södermalmiin. Paikka on kauttaaltaan uudistettu ja Robin palkkasi sisustussuunnittelijan luomaan kauniit sisätilat. Kahvilassa on korkeat vaaleanharmaat seinäpaneelit, tyylikäs penkki yhdellä seinällä, tummanruskeat vintagetuolit ja kauniita lamppuja ruotsalaisilta varustamoilta. Leipomo on tilava ja suurten ikkunoiden ansiosta valoisa. Kaikki on itse leivottua ja tarjolla on erilaisia pullia, kroissantteja, keksejä ja leipää. Toisin sanottuna täältä löytyy jokaiselle jotakin.