Kummituspaikat – Petter Inedahl

Petter Inedahl on Tukholmassa kasvanut kirjailija ja aaveiden tuntija. Hän on kirjoittanut teoksen ”Hemsökt: spökerier i Stockholms län”. Okkultistiset asiat ovat kiinnostaneet häntä jo lapsesta lähtien, mutta vasta pari vuotta sitten hän päätti todella tutustua Tukholman aavemaiseen puoleen.Riddarholmskyrkan – Riddarholmen

Riddarholmskyrkan on yksi Tukholman vanhimmista kirkoista. Se on jopa päivänvalossa pimeä ja aavemainen paikka. Kuninkaallisten perheiden ja lukuisten muiden hautapaikkana toiminut kirkko on kuoleman muistomerkki. Sen kapean tornin voi nähdä melkein kaikkialta kaupungista. Aavemaisiin kohtaamisiin lukeutuvat kaikuvat askeleet, tummat varjot ja mikä pelottavinta, kovaääniset koputukset Torstenssonin perheen hautakammion ovelta, aivan kuin joku tai jokin haluaisi päästä ulos.

Spökslottet – Drottninggatan 116, keskusta

Scheffler Palace on klassisin kaikista Tukholman kummitustaloista - jopa siinä määrin, että se on oikeasti nimetty Spökslottetiksi, ”kummituskartanoksi”. Saksalaisen kauppiaan 1700-luvun alussa rakennuttamalla kartanolla on ollut aavemainen maine jo yli 200 vuotta. Näkyjä harmaasta naisesta on ollut lukemattomia kertoja, kuin myös selittämättömiä kylmiä kohtia ja yleistä rauhattomuuden tunnetta. 1800-luvulla eräs manausta suorittanut pappi kertoi tulleensa paiskatuksi ulos ikkunasta ja murtaneensa jalkansa kiveykseen.

Van der Nootska palatset – Sankt Paulsgatan 21, Södermalm

Hollantilaisen everstin Thomas van der Nootin vuonna 1674 rakennuttamaa tunnelmallista kaupunkilaistaloa on käytetty erilaisiin tarkoituksiin. Se on toiminut niin aatelisten kotina kuin bordellina. Kukaan ei ole nukkunut täällä vuosikymmeniin ja niin henkilökunta kuin vierailijat ovat ilmoittaneet monista omituisista sattumista. Näkymättömät kädet kiskovat tarjoilijoiden esiliinoja, joku istuu yöllä sohvalla tai vanhoissa tallirakennuksissa on hevosten haamuja. Kummittelevassa ruokasalissa tarjoillaan muuten erinomaista lounasta.

Hornska palatset – Blasieholmstorg 8, Blasieholmen

Kolmikymmenvuotisen sodan sotamarsalkka Gustav Hornin kaupunkiasumuksena toiminut Hornska palatset oli lähes 200 vuoden ajan Ruotsin ulkoministerien edustusasunto. Se näyttää pahaenteiseltä ja uhkaavalta erityisesti pimeän aikaan. Jotkut yövartijoista kieltäytyivät työskentelemästä täällä, sillä heidän joukossaan kerrottiin pelottavia tarinoita tummista ja uhkaavista varjoista sekä kerroista, jolloin jokin tuntematon paha voima on työntänyt alas portaita.

Johannes kyrka – Norrmalm

Kummallisen Pyhän Johanneksen kirkon mailla on yksi Tukholman keskustan suurimmista hautausmaista, ja se on aikanaan kokenut paljon. 1700-luvun lopun saatananpalvonnasta ja noituudesta hirvittävään tarinaan pienestä tytöstä, joka toi kotiin palan vanhaa käärinliinaa ja pelästyi kuoliaaksi haudan takaa tullutta vierailijaa. Tuoreemmat ilmoitukset öisiltä vierailijoilta kertovat aavemaisesta valosta kellotornissa.