Saaristopaikat – Linnea Stensils

Linnea Stensils syntyi Tukholman saaristossa Vaxholmissa ja hän meloo ammatikseen kajakkia. Kun hän ei harjoittele, hän kilpailee ympäri maailmaa Ruotsin kansallisessa melontajoukkueessa. Linnean tavoitteena on kilpailla Tokion olympialaisissa vuonna 2020.Vaxholm

Vaxholm on nimensä mukaisesti saariston pääkaupunki. Tukholmasta pääsee veneellä tai bussilla vain tunnissa Vaxholmiin. Täältä voit ostaa jäätelöä, käydä kahvilla ja kokeilla kuuluisaa paikallista silliä. Suosittelen tutustumaan Vaxholmin historiaan vanhassa linnakkeessa. Vuokraa kajakki Eriksöstä ja melo Storskärin ja Lillskärin saarille. Kolmen kilometrin matka Eriksöstä on rauhallinen ja kaunis. Rakastan Vaxholmia, koska se on lähellä suurkaupunkia, mutta siellä on silti sellaista ”pienen saaristolaiskylän” tuntua ja kaikille jotain. Kun kävelet pohjoispuolella sijaitsevan mäen huipulle, voit ihailla uskomattomia näköaloja ympäröiville saarille.

Grinda

Vietin kaikki lapsuuden kesäni tämän kauniin saaren läheisyydessä ja matkustan edelleen sinne usein. Se on täydellinen päiväretki saaristoon: paljon elämyksiä, hyvää ruokaa ja voit halutessasi yöpyä paikan päällä. Saaren ympäri kulkeva kävelyreitti on ihastuttava. Se ei ole liian pitkä, joten voit kävellä tai juosta koko saaren ympäri ja nähdä vaikkapa lampaita ja kanoja, ostaa jäätelöä ja pulahtaa uimaan. Kannattaa myös poiketa pääpolulta tutkimaan, mitä pienempien polkujen varrelta löytyy. Pohjoispuolella on kätkettyjä kivikkoisia rantoja ja kallioita, siellä voit pulahtaa uimaan rauhassa muilta turisteilta. Jos olet onnekas, voit päästä maistamaan ”räkfrossaa” sataman Framfickan-ravintolassa. Jos pidät kalaruoasta ja haluat kokeilla ruotsalaista perinneruokaa, sitä kannattaa ehdottomasti maistaa.

Gällnö

Minun mielestäni saaristo on erittäin kaunis ja maisemat muuttuvat mitä pidemmälle menet. Gällnö sijaitsee saman etäisyyden päässä saariston sydämessä kuin Grinda. Se on kaunis saari, jossa luonto on vahvasti läsnä. Minusta on hienoa, että saaren historiaa ja ympäristöä on säilytetty. Saat hyvän kuvan siitä, millaista saaristolaiselämä oli menneisyydessä ja nykyään. Gällnö Krog on paikallinen pubi, jossa paikalliset ja turistit läheisiltä saarilta kokoontuvat viettämään aikaa juomien ääreen ja kuuntelemaan musiikkia. Tykkään käydä täällä kävelemässä, uimassa, ihailemassa luontoa ja syömässä jotain hyvää. Saarella on myös kahvila ja pieni kauppa. Tuntuu kuin olisit jossakin kuuluisan ruotsalaisen kirjailijan Astrid Lindgrenin elokuvassa.

Sandhamn

Saariston uloin osa ja Sandhamn ovat ehdottomasti vierailun arvoisia paikkoja. Täällä käy valtavasti turisteja, enkä yhtään ihmettele miksi. Täällä on paljon tekemistä ja monet paikoista ovat avoinna ympäri vuoden. Saari on melko suuri ja kesällä moni yöpyy täällä. Täällä voi käydä purjehtimassa, melomassa tai kylpylässä ja saarelta löytyy myös lukuisia muita palveluita. Sandhamnista erityisen tekee sen yhteisöllisyys. Osa asuu täällä talvellakin, mutta kesäksi tänne muuttaa paljon ihmisiä. Aina on paljon menoa ja meininkiä.

Hjälmö

Hjälmö on kaunis saari ja luonnonsuojelualue saariston sydämessä. Se on aika pieni saari Lådnan ja Gällnön välissä. Hjälmöllä sijaitsee useita vuosisatoja vanha maatila, joka on edelleen avoinna. Se on hyvin ainutlaatuinen ja hyvässä kunnossa pidetty paikka, jossa vierailijat pääsevät kokemaan saaren historiaa ja näkemään todellisen saaristolaistilan eläimineen. Siellä on myös näyttely, jonka mukana matkustat menneisyyteen ja näet, millaista elämä maatilalla oli entisaikaan. Minusta on hienoa, että saaren historiaa on säilytetty ja että siellä on edelleen eläimiä vapaana luonnossa. Perheeni saaristolaisjuuret ja historia ulottuvat juuri tänne saarelle, joten on hyvin mahdollista, että isoisoisoisoisäni on joskus kävellyt tällä saarella.