TULES-kurssit

TULES-kurssit eli Tuki- ja liikuntaelinsairaiden aikuisten kuntoutuskurssien kohderyhmänä ovat niskahartia-, selkä- tai polvi-lonkkaniveloireiset aikuiset. Kursseille voivat hakeutua opiskelijat, työssä käyvät, työhön palaamassa tai kuntoutustuella olevat. Samoin työelämästäpoissaoleville, yli tai alle 68-vuotiaille, on omat TULES-kurssinsa. Kuntoutustarpeen tulee olla todettu julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa.

Tules-kurssille voidaan valita henkilöitä, joilla selkäsairaus, niskan, hartian tai yläraajan tule-sairaus tai alaraajojen suurten nivelten sairaus on diagnosoitu ja oireilu on kestänyt yli 3 kuukautta. Heillä on tarve moniammatilliseen aktivoivaan ryhmäkuntoutukseen ja halu työskennellä ryhmässä vointinsa parantamiseksi kohti pysyvää elämäntapamuutosta.

Kurssin toteutus

Kuntoutujakohtaiset konkreettiset tavoitteet perustuvat lähettävän lääkärin kirjauksiin sekä kuntoutuksen alkuvaiheessa tehtyihin haastatteluihin ja arviointeihin, joiden pohjalta laaditaan kuntoutujan kanssa yhteistyössä hänen konkreettiset kuntoutustavoitteensa. Kuntoutuksen sisältö tukee kuntoutujan tavoitteiden saavuttamista. Suurin osa kuntoutuksesta tapahtuu ryhmissä käytännön harjoittelujen, keskustelujen ja tekemisen kautta. TULES-kurssi kestää 15 vuorokautta toteutettuna kolmena 5 vuorokauden pituisena jaksona. Kuntoutujat osallistuvat kurssille avo- tai laitosmuotoisesti.

Kurssille hakeutuminen

Kuntoutus on Kelan järjestämää ja rahoittamaa toimintaa, jolle hakeudutaan täyttämällä Kelan kuntoutushakemuslomake KU 132, johon liitetään lääkärin B-lausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta selviää kuntoutuksen perusteena oleva sairaus ja toimintakyky, suositeltu kuntoutus ja sen perustelut sekä tavoitteet. Hakemus toimitetaan Kelaan, joka valitsee kuntoutujat kurssille. Kela maksaa kuntoutujille kuntoutusohjelman, laitoskuntoutuksessa majoituksen 2 hengen huoneessa ja täysihoidon. Lisäksi kuntoutujille maksetaan kuntoutuslain mukaisin perustein kuntoutusrahaa ja matkakorvauksia.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Lisätietoja kursseista saat Kelan sivuilta osoitteesta kela.fi/kuntoutus. Kurssiajankohdat löytyvät myös Kelan sivuilta.

Scandic Ikaalisten Kylpylä
puh. 030 636 4831 tai 030 636 4811, [email protected] tai [email protected]