Varaa

Lottie Knutson: ”KENELLÄ OIKEASTI ON ELÄMÄSSÄ TASAPAINOA?”

Hänet nimettiin kansallissankariksi tavasta, jolla hän käsitteli tsunamikriisiä joulukuussa 2004. Lottie Knutson jakaa ajatuksiaan johtajuudesta yhä haastavammassa työelämässä. Tapaa parhaiten mökillään saaristossa viihtyvä hallituksen jäsen, joka on säälimättömän rehellinen niin kehuissaan kuin kommenteissaan.

Tuolloin Fritidsresorin viestintäjohtajana työskennellyt Lottie Knutson ymmärsi ensimmäisten joukossa tapaninpäivänä vuonna 2004 iskeneen tsunamin vakavuuden. Yhdessä yössä hänet nostettiin kansallissankarin jalustalle, ja jopa ulkoministerin pestiä ehdotettiin. Hän ei kuitenkaan viihtynyt valokeilassa.

”Kohta alamäki alkaa”

”Pelkään aina pahinta, joten suhtauduin asiaan kuin alamäki alkaisi pian. Kaikkien muiden tavoin minä en ole täydellinen, ja tapa, jolla minut esitettiin, tuntui oudolta ja epätodelliselta. Useimmista kriiseistä voi oppia kaksi asiaa: nopeiden päätösten tärkeys ja kuinka niiden tekeminen on niin vaikeaa. Tsunami vaikutti minuun syvästi. Mikä on tärkeää ja mikä ei? Mitkä arvoni todella ovat?”, hän pohtii.

Tarve vaihtelevampaan elämään

Työskenneltyään yli 15 vuotta Fritidsresorilla Lottie jätti työnsä yrityksen viestintäjohtajana vuonna 2014. Tuona aikana hän oli jo ollut vapaalla useamman kuukauden kirjoittaakseen kirjaansa ”Nödrop – när krisen kommer”. Kirja käsittelee muun muassa tsunamin sekä muiden kriisien, kuten joukkoirtisanomisten, taustalla tapahtuvia asioita. Kirjoittaessaan kirjaansa lentokoneessa matkalla Intiaan hänen kehonsa alkoi protestoida. Hän alkoi voida pahoin ja hyperventiloida, eikä tuntenut enää käsiään tai jalkojaan.
”Tuntui lähes ironiselta, että se tapahtui juuri kun olin aloittamassa työstämään kriisinhallintaa käsittelevää kirjaa. Minusta tuntui kuin olisin menettänyt suuren osan siitä, mikä teki minusta minut. Päätin lähteä Fritidsresorilta, sillä halusin kokeilla jotain uutta ja saada vaihtelua elämään”, hän kertoo.

Matkusteleva hallituksen jäsen

Nykyään Lottie on mukana H&M:n, Stena Linen ja Scandic Hotelsin hallituksessa, ja hän matkailee paljon puhumassa kirjansa teemoista. Juuri tänään hän on menossa puhumaan Tukholmassa sijaitsevaan Grand Hôteliin yli 700 henkilön eteen, joiden joukossa on muun muassa Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg.
”Vähän jännittää, mutta en hermoile koskaan. En halua kenenkään yleisössä pettyvän, sillä he ovat tulleet paikalle kuuntelemaan minua ja joskus jopa maksaneet siitä”, Lottie sanoo.

Vilpittömiä kehuja tai kommentteja

Lottie on kiinnostunut perinteisistä perheyrityksistä, joissa jäsenet suunnittelevat palavereissaan seuraavaa 30 vuotta. Asiakaskäyttäytyminen kiinnostaa häntä erityisesti. Ei siis ole sattumaa, että hän istuu juuri näissä hallituksissa. Lottie on hallituksesta se, joka ei aina onnistu pitämään suutaan kiinni, hän sanoo itselleen nauraen. Hän puhuu suoraan, mutta hän on aina aidosti kiinnostunut ja omistautunut.
”Olen aina vilpitön. Liian suora puhe voidaan kuitenkin tulkita kritiikkinä, ja onnistun välillä saamaan ihmiset puolustuskannalle. Se ei ole hyvä juttu, sillä silloin he lakkaavat kuuntelemasta. On tärkeää varata aikaa painotukselle; kaikkia on kuunneltava. Kehun ja kommentoin vilpittömästi, mutta ainakin muut voivat luottaa sanoihini. Haluan toimia esimerkillisesti sen mukaan mitä sanon ja kuka olen. Ajattelen pitkällä tähtäimellä ja olen rehellinen”, Lottie sanoo.

Kaikkien ei tarvitse olla töissä ystäviä

Lottie pitää nimitystä ”työkaveri” outona. Hän ei halua olla töissä kaikkien kaveri, ja hänestä se on OK.
”Emme käy töissä ollaksemme siellä toistemme henkilökohtaisia ystäviä, joiden tulee pitää toisistaan. Käymme töissä saadaksemme työn tehtyä yhdessä – se usein unohtuu sekaannuksien aikana. Fakta on, että objektiivisemmissa työryhmissä käsitellään vaikeuksia paremmin kuin henkilöiden välisiin suhteisiin keskittyneissä työryhmissä. Sama asia koskee henkilöstökyselyitä. Ne ovat väärinkäytettyinä arveluttavia, sillä johtajuus ei ole suosikkikilpailu. Vaikeita päätöksiä on silloin tällöin tehtävä. Jos satut työpaikalla pitämään monesta, se on bonusta”, Lottie sanoo. Lottien ura on ollut intensiivinen, ja hänen maailmansa pyörii valintojen ja valitsematta jättämisen ympärillä.
”Kenellä oikeasti on elämässä tasapainoa? Olen valinnut tekeväni paljon töitä ja siinä ohella asettanut perheeni etusijalle. Minulla ei ole ollut aikaa käydä ulkona syömässä. Kun ystävät haluavat tavata, he tulevat grillaamaan mökillemme saaristoon. Kunnianhimoiset illalliskutsut raskaan perjantain päätteeksi ovat perheessämme kiellettyjä”, Lottie sanoo.

Kriisit edellyttävät valmistautumista

Lottie on työskennellyt kriisinhallinnassa ennen tsunamia ja sen jälkeen sekä intensiivisissä hätätilannekriiseissä että pitkäaikaisemmissa, vähemmän intensiivisissä kriiseissä. Kummatkin voivat olla aivan yhtä hankalia. Lottien mukaan valmistautuminen on avain kriisinhallintaan.
”Ei kyse ole välttämättä jostain suuresta, kuten valmistautumisesta kaikkien palvelinten kaatumiseen. Kyse voi myös olla valmistautumisesta vaikeaan keskusteluun esimerkiksi työntekijän irtisanomistapauksessa. Fritidsresorin aikoina halusin usein, että henkilöstönhallinnon kollegani harjoittelevat tällaisia keskusteluja kanssani. Tärkein osa käytännön valmistelevia harjoituksia on arvioida omaa sekä kollegansa reaktiota. Käytännön harjoitukset tulisi suorittaa ryhmissä, kaikki reagoivat eri tavalla, ja kaikenlaiset harjoitukset ovat tarpeen”, hän sanoo.

Jopa sotilaat pitävät sodassa taukoja

Toinen tärkeä osa kriisinhallintaa on tauon pitäminen. Hän mainitsee esimerkkinä ammatit, joissa käytetään univormuja, kuten hoitajat, ambulanssin kuljettajat ja sotilaat, jotka riisuvat univormunsa aina töistä lähtiessään.
”Ei heillä ole muita vaihtoehtoja kuin vaihtaa vapaalle. Tämä on elintärkeää energian säästämiseksi. Meidän tulee huolehtia toisistamme ja itsestämme. Riisun työvaatteeni heti kotiin saapuessani ja puen päälle jotain mukavaa. Näin työpäivä saa selkeän päätöksen”, hän sanoo.

Erota työ- ja henkilökohtainen identiteettisi toisistaan

”On tärkeää erottaa työ- ja henkilökohtainen identiteetti toisistaan. Työ on työtä, ja se on eri asia kuin mitä teen silloin, kun en ole töissä. Huomaan, että minun pitää muistuttaa itseäni tästä erittäin usein. Jokainen meistä lähtee joka aamu töihin ja tulee sitten taas kotiin. Jos emme tee eroa työelämän ja henkilökohtaisen elämän välillä, tulemme haavoittuvaisiksi. Meillä ei ole mitään, mihin tukeutua, kun ajat käyvät rankoiksi stressin, konfliktitilanteiden tai irtisanomisten vuoksi”, Lottie sanoo.

Johtajuus yhä haastavammassa työelämässä

Lottie pohtii tällä hetkellä johtajuutta työelämässä, jossa paineet kasvavat ja muuttuvat pysyvämmiksi. Meidän odotetaan olevan saatavilla vuorokauden ympäri, ja luonnolliset tauot kuuluvat menneisyyteen.
”Intensiivisestä työpäivästä selviää, kunhan sen päättyminen on tiedossa. Intensiiviset kriisitilanteet, joissa ei ole taukoja tai loppua, aiheuttavat sen, ettemme pysty käsittelemään yhtään enempää. Nykyään on havaittavissa, että ihmiset esittävät mielellään marttyyreja jääden töihin myöhään iltaan tai yöhön. Tällöin meidän on huolehdittava itsestämme ja asetettava rajoja. Tilanne on sama kuin lentoemännän pyytäessä asettamaan happinaamarin omille kasvoillesi ennen kuin autat ketään muuta. Minusta yhä useampi johtaja alkaa ymmärtää taukojen merkityksen”, Lottie sanoo.Matkailuartikkelien kirjoittaja

Viimeisen vuoden aikana Lottie on palannut edelliseen uraansa journalistina. Hän kirjoittaa artikkeleja matkalehdelle omaksi ilokseen. Ennen Fritidsresorilla työskentelyään Lottie oli töissä SAS:lla. Hän myöntää, että kaikki hänen matkailualalla viettämänsä vuodet ovat jättäneet häneen jälkensä.
”Kun lähdemme lomalle, kuljen ympäri hotellia tarkastamassa sitä. Haluan tuntea ilmapiirin ja palvelun. Tärkein asia hotellissa on vuoteet ja tyynyt. Olen todellinen hotellinörtti. Perheeni on oppinut hyväksymään tämän”, hän nauraa. Lottien parhaisiin vinkkeihin kuuluu lentoasemaa lähellä sijaitsevassa hotellissa yöpyminen matkan alussa. Näin herää levänneenä ja hyväntuulisena ennen lomaa sen sijaan, että olisi aivan uupunut, koska koko perhe on ollut hereillä aamuneljään.

Uudenlaista uteliaisuutta

Lottie säteilee tyytyväisyyttä siitä, mihin hän on päätynyt. Hän kertoo saaneensa nyt kaipaamaansa vaihtelua elämäänsä. Hän on saanut takaisin uteliaisuutensa, hän on kiinnostunut digitaalisesta kehityksestä ja haluaa tavata oman alansa asiantuntijoita keskustellakseen heidän kanssaan ja saadakseen heiltä inspiraatiota. Hänellä on ollut myös mahdollisuuksia tavoitella omia mielenkiinnon kohteitaan jälleen, ja monet varmaan arvaavat, mistä on kyse. Kyllä vaan, matkailusta.