Helsingin päärautatieaseman hotellihanke etenee – arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettu

Helsingin päärautatieaseman laajennushankkeen arkkitehtuurikilpailun on voittanut Futudesign Oy:n Hermes-niminen ehdotus. Palkintolautakunnan mukaan Hermes kunnioittaa kansallisella aitiopaikalla sijaitsevan päärautatieaseman arkkitehtuuria ja tuo siihen ripauksen nykypäivää.VR Group teki sopimuksen Helsingin päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevan pääkonttorinsa myynnistä kiinteistösijoitusyhtiö Exilionille kesäkuussa 2017. Exilionin tarkoituksena on rakentaa yhdessä Scandic Hotelsin kanssa arvokiinteistöön hotelli vuosina 2018-2021. Uusi hotellirakennus tuo Kaisaniemen puiston suuntaan rautatieaseman arvokkuutta ja laajennusosa muodostaa rautatieaseman pohjoispuolelle uuden aukion. Lentokentälle kulkevien lähijunien laiturit sijaitsevat aukion välittömässä läheisyydessä, ja tuleva Baanan tunnelin suu tulee suoraan uudisrakennuksen eteen.

Helsingin päärautatieaseman kiinteistön on suunnitellut Eliel Saarinen. Rautatiehallituksen toimistotilat eli VR:n nykyisen pääkonttorin tilat valmistuivat vuonna 1909. Koko elinkaarensa ajan tilat ovat mukautuneet kunkin ajankohdan tarpeisiin, ja tulevat muutokset ovat osa tätä pitkää jatkumoa.

"Hienoa, että historiallisesti merkittävät tilat saavat uuden ilmeen, joka vaalii rakennuksen perinteitä mutta on samalla moderni. Helsingin maamerkkinä toimiva hotelli tulee olemaan tärkeä kokoontumispaikka. Se täydentää upeasti Helsingin hotellitarjontaa ja vastaa työ- ja vapaa-ajan matkustamisen kasvuun. Hotellikäytössä historiallisesti merkittävät tilat avautuvat myös suurelle yleisölle", kertoo Scandic Hotels Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Scandic Hotels avaa päärautatieasemalle 500 huoneen hotellin vuonna 2021. Hotelliin valmistuu mittava kokouskeskus sekä upea ravintolamiljöö.

Hotelli tulee olemaan yksi Scandicin suurimpia. Uudisrakennukseen valmistuu noin 120 hotellihuonetta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on runsaat 4 000 m². Kehitettävä hotelli on kokonaisuudessaan laajuudeltaan noin 27 000 m², ja se on kapasiteetiltaan Suomen suurimpia noin 500 hotellihuoneellaan. Tavoitteena on, että tilat vapautuivat uuden omistajan käyttöön kesäkuussa 2018. Kaupan arvo on 55 miljoonaa euroa.