Mitä tehdä Uumajassa

Uumajassa on runsas kulttuuritarjonta, mutta myös lukuisia viihtyisiä kahviloita, ravintoloita, upeita maisemia ja trendikkäitä ostospaikkoja. Se on ihanteellinen pitkän viikonlopun matkakohde, halusitpa käydä Norlannin oopperassa tai Ruotsin moderneimmassa IKEAssa. Matkalla pysähdät kätevästi Vaasassa.ostokset, kulttuuri ja luonto lähellä

Uumaja tarjoaa mielenkiintoista kaupunkielämää sekä upeita maisemia. Yövy keskustassa Scandic Plaza Umeåssa tai hieman keskustan ulkopuolella Scandic Umeå Sydissä.

Uumaja on täynnä kulttuuria

Oletkin varmaan kuullut, että Norlannin kulttuuripääkaupunki on täynnä musiikkia, taidetta, teatteria, tanssia, paikallisia käsitöitä ja luovuutta. Ruotsin kaupungeista juuri Uumaja investoi eniten kulttuuriin, joten ei ole mikään ihme, että Ruotsin 13. suurin kaupunki tarjoaa kulttuurielämää suuren maailman tyyliin.

Musiikki ja museot

Guitars – The Museum -museossa on maailman parhaat kitarakokoelmat. Uumajassa sijaitsee myös Naishistorian museo, Ruotsin hiihtomuseo, Västerbottenin museo, saamelainen Tráhppie-kulttuurikeskus ja Bildmuseet (Kuvamuseo) täynnä nykytaidetta ja muotoilua. Kauniissa Umedalenissa on yksi Euroopan parhaista patsaspuistoista yli 150 teoksineen.

Suosittujen museoidensa ohella Uumaja tunnetaan myös erinomaisesta musiikkitarjonnastaan. Uumaja on monen tunnetun bändin kotikaupunki, ja kaupungin lavat täyttyvätkin usein musiikista. Tarjolla on kaikkea Norlannin oopperasta Uumajan nuorekkaisiin, avantgardistisiin festivaaleihin.

Ostoksia Norlannista, Smålandista ja Yhdysvalloista.

Matkan aikana kannattaa käydä myös ostoksilla. Yhden maan suurimman yliopiston myötä alueella on paljon trendikkäitä ja nuorekkaita ostospaikkoja. Uumajasta löytyy kaikkea globaaleista vaatemerkeistä paikallisten käsityöläisten luomuksiin ja pikkuputiikeista perinteisiin tavarataloihin.

Koko päivä Uumajan IKEAssa

Jos Västerbottenin sää viilenee, suosittelemme piipahtamaan kaupungin suosituimmassa ostoskeskuksessa. Avionissa on yli 80 myymälää, ja se sijaitsee vain kahden kilometrin päässä keskustasta. Ostoskeskuksen vieressä on myös IKEA, jossa ajan saa takuulla kulumaan. Päivän kruunaa klassinen lihapulla-annos. IKEA on avoinna arkisin klo 20.00 asti ja viikonloppuisin klo 18.00 asti.

Ostosvinkkejä Uumajaan

  • Burmans (Ruotsin vanhin levykauppa)
  • Avion, yli 80 myymälän ostoskeskus
  • Tráhppie (saamelaista käsityötä)
  • Forslunda, eräs alueen lukuisista maatilamyymälöistä
  • IKEA (modernia ruotsalaista muotoilua)

Uumajan kahvilat

Kulttuuripitoisen ohjelman jälkeen tekee varmasti mieli kahvia, ja Uumaja onkin kahvin ystävän taivas. Jos tutkit Uumajan arvostettua White Guide -ravintolaopasta, löydät lukuisia erinomaisia kahviloita. Esimerkiksi Costas of Swedenin omistaja on voittanut barista-maailmanmestaruuden. Nya Konditoriet taas on itse asiassa kaupungin vanhin kahvila. Kulturbolagetissa voit nauttia ravitsevan lounaan, jos haluat muutakin kuin vain kahvia.

Matkusta bussilla Göteborgiin

Yksi kaupungin tunnetuimmista kahviloista sijaitsee vanhassa vankilassa. Sieltä löytyy rikosoikeudellisen historian ja vanhan arkkitehtuurin lisäksi kahvia, jäätelöä ja riippukeinuja. Paikalliset kutsuvat kahvilaa edelleen nimellä Kafé Göteborg, vaikka nimi muuttui vuonna 2016 osuvammaksi Kafé Gamla Fängelsetiksi (vanha vankilakahvila).

Ruokaa kaikkialta maailmasta

Uumaja tarjoaa runsaasti kulinaarisia elämyksiä. Pidätpä sitten italialaisesta, ranskalaisesta, intialaisesta, japanilaisesta tai paikallisesta norlantilaisesta ruoasta, menu sisältää varmasti runsaasti paikallisia raaka-aineita. Ravintoloissa ei kitsastella taimenen, mädin tai Västerbottenin juuston tarjonnassa.

Norlannin Napoli

Tiesitkö, että Uumaja tunnetaan rullatusta pizzastaan? Kyseessä on pizzarulla, jonka sisällä on salaattia ja kastiketta. Paikallisten uumajalaisten mukaan erikoisuus on alun perin heidän keksimänsä, vaikka kaikki eivät suhtaudukaan väitteeseen yhtä varauksettomasti. Oli miten oli, tämä annos kannattaa nauttia perinteisesti jollakin Radhustorgetin penkillä, sillä juuri täällä ja aukion lukuisissa ruokakärryissä näitä pizzoja on tarjoiltu 1990-luvun puolivälistä alkaen.

Urheilua ja ulkoilua

Vaikka hotelliemme kuntohuoneet ovat erinomaisia, ne eivät silti vedä vertoja IKSUlle, yhdelle Euroopan suurimmista liikuntapaikoista. IKSU on lyhenne sanoista Idrottsklubben Studenterna i Umeå eli opiskelijoiden urheiluklubi Uumajassa, mutta täällä voivat kuntoilla muutkin kuin opiskelijat. Viimeistele täällä rantakuntosi, käy spinningtunnilla tai uimassa.

Hiihtoladulla

Jos pidät urheilusta ulkosalla, Uumajan seutu tarjoaa runsaasti kauniita maisemia. Valitse suosikkiaktiviteettisi pitkistä juoksureiteistä, patikointireiteistä, pyöräilyretkistä ja kanoottiretkistä. Scandic Plaza Umeån ja Scandic Umeå Sydin vieraat voivat lainata polkupyörän maksutta.

Jos nautit lumesta ja haluat pulkkailla, suosittelemme retkeä Hamptjärnsstuganin mökille ja sen henkeäsalpaavaan pulkkamäkeen. Mäki tarjoaa ulkoilma-aktiviteetteja, ja siellä on hiihtolatuja, grillauspaikkoja sekä runsaasti päivätupia levähdystä varten. Jos ilmoitat retkestä meille etukäteen, pakkaamme mukaasi muutaman juustovoileivän aamiaiselta.

Liikkeelle

  • IKSU (yksi Euroopan suurimmista liikuntapaikoista)
  • Hamptjärnsstuganin mökki
  • Tavelsjöleden (patikointi)
  • Gammlia/Stadslidensin hiihtolatu
  • Brantberget, pienempi mäki keskustassa

Yksi viikonloppu, kaksi kaupunkia

Toisella puolella merta on Pohjanmaan pääkaupunki, Vaasa. Reitti Vaasaan kulkee Merenkurkun upean saariston (maailmanperintökohde) läpi, ja itse matka on elämyksen arvoinen. Wasaline liikennöi kaupunkien välillä monta kertaa päivässä, joten voit hyvin matkustaa Vaasaan päiväksi tai jäädä vaikka yöksi. Scandic Waskia sijaitsee aivan Wasalinen terminaalin läheisyydessä, kun taas Scandic Vaasassa yövyt keskustassa aidossa suomalaisessa tunnelmassa, sillä monissa huoneissa on oma sauna.

Museoiden ystäville suosittelemme vierailua Pohjanmaan museoon tai Kuntsin modernin taiteen museoon. Jos olet käynyt jo tarpeeksi museoissa, kannattaa lähteä retkelle Merenkurkkuun. Aja autolla Björkön saarelle tai veneellä Mikkelinsaarille. Voit patikoida, meloa tai uida saaristossa, ja talvella kannattaa kokeilla moottorikelkkailua tai hypätä koiravaljakon kyytiin. Unohtumattomiin elämyksiin oman lisänsä antaa inspiroiva luonto, joka jokaisen tulisi kokea ainakin kerran elämässään.