Koldinghus
Koldinghus on Koldingissa sijaitseva vanha kuninkaanlinna. Se sijaitsee keskellä kaunista puistoa, jota ympäröi metsä ja vallihauta. Linna rakennettiin 1200-luvun puolivälissä. Vuonna 1808 tulipalo tuhosi loisteliaan palatsin raunioiksi ja se säilyi pitkään romanttisena, hylättynä rauniona. Sittemmin linna restauroitiin ja muutettiin museoksi.
Koldinghus – linnasta raunioksi
Upean Koldinghusin linnan rakennustyöt saatiin päätökseen 1200-luvun puoliväliin mennessä. Vierailijat voivat ihailla kaupunkiin ja linnan järvelle avautuvia näköaloja linnaa ympäröiviltä kauniilta muureilta. Koldinghusin torni on 75 metriä korkea ja sieltä avautuu henkeäsalpaava näkymä. Linna on toiminut linnakkeena, kuninkaallisten kotina ja museona. Ruton aiheuttaessa suurta tuhoa Kööpenhaminassa vuosina 1711 ja 1712 kuningas Fredrik IV käytti Koldinghusia asumuksenaan. Tämän vuoksi linnaa tietysti uudistettiin, jotta se vastaisi barokkiajan arkkitehtonisiin vaatimuksiin.
Vaikuttava linna koki kuitenkin kammottavan kohtalon, sillä vuonna 1808 se paloi maan tasalle. Tanska oli liittoutunut Ranskan ja Espanjan kanssa Napoleonin sotien aikana, jolloin Koldinghusissa yöpyi espanjalaisia ja ranskalaisia sotilaita. Paljon lämpimämpään ilmastoon tottuneet sotilaat kärsivät Koldingissa oleskelunsa aikana valtavasti kylmyydestä. Pitääkseen itsensä lämpiminä sotilaat täyttivät lämmitysuunit äärimmilleen, mikä aiheutti valtavan tulipalon. Palokunta ei ehtinyt paikalle ennen kuin oli liian myöhäistä. Palo tuhosi linnasta niin suuren osan, että sitä ei yritetty rakentaa uudelleen. Linna oli raunioina 1890-luvulle asti, kunnes mittavat restaurointityöt aloitettiin.
Nykyään Koldinghus toimii museona, jossa vierailijat voivat tutustua linnan historiaan ja katsella mielenkiintoisia näyttelyitä.
Hotellit lähellä Koldinghusia
Jos aiot käydä Koldinghusissa, Scandic Kolding on täydellinen valinta. Hotelli sijaitsee vain 12 minuutin ajomatkan päässä linnasta. Voit myös vuokrata polkupyörän hotellista ja pyöräillä historialliselle linnakkeelle 20 minuutissa.