Wroclawin parhaat nähtävyydet

Wrocław nimettiin Euroopan parhaaksi matkakohteeksi 2018. Kaupunki on upea ja monipuolinen kohde, joka tarjoaa vaiherikasta historiaa ja teknisiä innovaatioita. Matkusta ajassa taaksepäin kaupungin kuninkaallisessa palatsissa, japanilaisessa puutarhassa ja Racławicen panoraamassa tai koe kestävän kehityksen innovaatiot Hydropoliksessa. Kokosimme sinulle yhteen Wrocławin merkittävimmät nähtävyydet.Vanha raatihuone Rynekillä: arkkitehtoninen mestariteos

Wrocławin vanha raatihuone sijaitsee keskellä Rynekiä, yhtä Puolan suurimmista entisistä toreista. Vaikuttavassa goottilaisessa ja renessanssityylisessä rakennuksessa on nykyään porvarillisen taiteen museo. Täällä on lukuisia historiallisia ja moderneja taide- ja käsityönäyttelyitä Wrocławin kaupungista. Porvarillisen taiteen museossa järjestetään säännöllisesti myös erityisnäyttelyitä taiteilijoilta, kuten Andy Warholilta ja Salvador Dalílta.

Wrocławin kuninkaallinen palatsi

Entinen kuninkaallisten asuinpaikka, nykyään Wrocławin kaupungin museo. Kuninkaallinen palatsi sijaitsee vanhankaupungin reunamilla ja vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä vanhasta raatihuoneesta. Aiemmin Spätgenin palatsina tunnettu kuninkaallinen palatsi teki Wrocławista Berliinin ja Königsbergin ohella Fredrik II Suuren hallitseman kuninkaanistuimen. Nykyään kuninkaallisessa palatsissa on kaupungin museon pääosasto. Täällä vierailijat voivat tutustua kaupungin historiaan ja kuninkaallisiin huoneistoihin. Kun olet ihaillut upeita sisätiloja, rentoudu läheisessä barokkiajan puutarhassa.

Wroclawin yliopisto

Kaupungin vanhin korkeakoulu. Myös Wroclawin yliopisto sijaitsee vanhankaupungin reunamilla. Se perustettiin 300 vuotta sitten, ja se on kaupungin vanhin korkeakoulu. Wrocławin yliopiston museo, vaikuttava Aula Leopoldina sekä Oratorium Marianum -musiikkisali ovat avoinna vierailijoille. Musiikkisalissa on esiintynyt yli 200 kuuluisaa muusikkoa. Observatorion matemaattisessa tornissa vierailijat voivat ihailla 1500- ja 1600-luvulta peräisin olevia antiikkisia sisätiloja.

Raclawicen panoraama

Puolan historiaa yhdellä silmäyksellä. Racławicen panoraama on yksi kaupungin kohokohdista. Taiteilijat Jan Styka ja Wojciech Kossak maalasivat vuonna 1894 monumentaalisen, kooltaan 15 x 114 -metrisen pyöröhorisontin Kościuszkon kapinan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Se esittää Racławicen taistelun 4.4.1794, ja panoraama näyttää kolmiulotteiselta maalaustyylinsä ja -tekniikkansa ansiosta. Se on ainoa vastaavanlainen nykypäivään säilynyt taideteos Puolassa, ja se sijaitsee sille varta vasten rakennetussa pyöreässä rakennuksessa.

Hydropolis

Wrocławin Hydropolis on ympäristökoulutuksen urbaani keskus. Vuonna 2015 avattu keskus on ainoa laatuaan Puolassa ja maailmanlaajuisestikin yksi harvoista. Huippuluokan teknologiansa ansiosta täällä on aiheena vesi. Veden merkityksestä ihmiskehossa aina merivirtoihin – keskuksessa on noin 70 interaktiivista laitetta ja multimediainstallaatiota, jotka herättävät tärkeän elementin henkiin.

Satavuotishalli: Wroclawin UNESCOn maailmanperintökohde

Satavuotishalli Hala Ludowa (Jahrhunderthalle) sijaitsee kaupungin itäosassa. Max Berg suunnitteli tämän arkkitehtonisen mestariteoksen 1900-luvulla Leipzigin taistelun 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyä kansainvälistä näyttelyä varten, ja se on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 2006. Nykyään siellä järjestetään pääasiassa kokouksia, kongresseja sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Pysyvä näyttely koostuu pääosin kiinnostavista ja interaktiivisista näyttelyistä, jotka kertovat Wrocławin kaupungin historiasta. Vierailijat nauttivat myös ääni- ja valoesityksistä UNESCO-rakennuksen kupolin alla. Kyseessä on poikkeuksellinen tapa esitellä valtava 65-metrinen kupoli.

Szczytnicki-puisto

Satavuotishallin lähellä sijaitsee Szczytnicki-puisto. Se on kaupungin suurin puisto, joka rakennettiin alun perin vuonna 1785 yksityispuutarhaksi ennen yhdistämistään kaupunginpuistoon. Merkittävin nähtävyys täällä on japanilainen puutarha. Puiston eteläosassa sijaitseva japanilainen puutarha suunniteltiin osaksi satavuotisnäyttelyä. Puistossa on lukuisia japanilaistyylisiä koriste-elementtejä, kuten Azumayan paviljonki, järvimuodostelma, jossa on näköalapaviljonki ja sisääntuloportti. Muita Szczytnicki-puiston nähtävyyksiä ovat puulajipuisto (Arboretum) ja ruusutarha (Rosarium). Tutustuessasi Wrocławin kaupunkiin törmäät kaikkialla Wrocławin kääpiöihin, niin myös täällä puistossa.

Wrocławin eläintarha ja Afrykarium

Wrocławin eläintieteellinen puutarha sijaitsee myös aivan lähellä. Täällä on runsaasti erilaisia eläimiä, ja kyseessä onkin Puolan suurin eläintarha. 33 hehtaarin alueella elää noin 10 500 eläintä. Eläintarha houkuttelee vierailijoita puoleensa myös muiden kuin eläimiensä ansiosta. Historiallisten rakennusten arkkitehtuurista pääsee nauttimaan muun muassa karhutornissa, elefanttitalossa ja apinapaviljongissa. Erityinen nähtävyys eläintarhassa on myös afrikkalainen talo eli Afrykarium, jonka teemoina ovat Punainenmeri, virtahevot ja suuret järvet, haiallas, Namibian Luurankorannikko ja Kongo-sali.

Majoitus Wrocławissa

Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva Scandic Wrocław on ihanteellinen lähtöpiste Wrocławin kaupunkiin tutustumiselle. Täältä pääsee helposti monille kaupungin nähtävyyksille jalan. Huoneissa on kaikki mukavuudet rentoutumiseen Wrocławissa vietetyn päivän jälkeen. Varaa nyt ja tutustu kauniiseen ”Puolan Venetsiaan”!