Wroclaw’n kääpiöt

Jos kiertelet Wrocław’n nähtävyyksiä, kohtaat takuulla kääpiöitä kaikkialla. Ne kiipeävät pitkin lyhtypylväitä ja juopottelevat kaduilla tehden moottoripyörällä ajamisesta kaupungissa hyvin haastavaa. Älä pelkää – nämä huligaanit ovat vain pronssisia hahmoja, jotka tuovat paikallisille ja turisteille onnea. Mikä on Wrocław’n kääpiöiden tarina? Ja mistä kääpiöitä voi oikein löytää?Kääpiöiden kapina

Kääpiöiden – puolaksi ”Krasnale” – tarina alkoi vuonna 1989. Tuolloin joukko ”Orange Alternative” -liikkeeseen kuuluneita taiteilijoita tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi rauhanomaisesta poliittisesta vastarinnasta kommunismia vastaan. Monissa Puolan kaupungeissa he maalasivat kääpiögraffiteja rakennusten seiniin tai esiintyivät kääpiöiksi pukeutuneina demokraattisen Puolan puolesta. Ensimmäiset kääpiöhahmot ilmestyivät vuonna 2001 aktivistien kunniaksi ja kommunismin vastaisen taistelun symboliksi. Kääpiöt edustavat Wrocław’n kaupunkia tavalla, johon mikään muu nähtävyys ei ole yltänyt.

Valtava määrä kääpiöitä

Kääpiöt ovat puolalaisten kansantarujen mukaan suojelevia henkiä, jotka tuovat vaurautta ja rauhaa. Ensimmäisestä kääpiöstä tuli niin suosittu Wrocław’n asukkaiden ja matkailijoiden keskuudessa, että kääpiöitä ilmestyi pian lisää. Vuodesta 2004 alkaen eri taiteilijat ovat luoneet omia versioitaan kääpiöistä, ja nykyään kääpiöihin törmääkin kaikkialla Wrocław’ssa. Hahmot ovat viihdyttäviä, mutta monella on myös mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan. Esimerkiksi pyörätuolissa istuva W-Skers on Wrocław’n ensimmäinen fyysisesti vammautunut kääpiö ja näin ollen ”Wrocław without Barriers” -kampanjan maskotti. Pyhän Elisabetin kirkon lähellä oleva Weteran taas toimii sotilaiden rohkeuden symbolina, ja kääpiö paljastettiin yleisölle Puolan veteraanien päivänä. Etsimällä kääpiöitä koko perhe voi viettää hauskan päivän Wrocław’ssa ja oppia uutta. Kääpiöiden lukumäärä muuttuu jatkuvasti. Kääpiöt ovat niin suosittuja, että noin kolmestasadasta jokin joutuu silloin tällöin varkauden kohteeksi, mutta uusia taideteoksia luodaan myös vähän väliä.

Kääpiöiden jalanjäljillä

Kääpiöitä on niin paljon, että niihin voi törmätä missä vain. Erityisesti keskustassa niitä on lähes jokaisessa kadunkulmassa. Jos haluat etsiä kääpiöitä, kannattaa hakea kaupungintalon kääpiökeskuksesta löytöretkeilyyn suunniteltu kartta. Täältä voit samalla ostaa myös kääpiöaiheisen matkamuiston. Krasnalella on myös oma nettisivu sekä interaktiivinen kartta, joka paljastaa kaikkien kääpiöiden olinpaikat. Kääpiöiden luokse järjestetään myös kaupunkikierroksia, ja näiden kävelykierrosten aikana oppaat kertovat yksityiskohtaisia tarinoita kustakin hahmosta. Ihastuttavimmillaan kääpiöt ovat kuitenkin silloin, kun kohtaat ne sattumalta Wrocław’n kaduilla.

Täydellinen hotelli kääpiöetsijöille

Ihanteellinen lähtöpaikka omalle kääpiölöytöretkellesi on Scandic Wroclaw. Hotelli sijaitsee vain muutaman minuutin matkan päässä suositulta toriaukiolta ja muilta nähtävyyksiltä.