Keitä asuu Tanskan palatseissa ja linnoissa?

Eri puolilla Tanskaa on kauniita, vanhoja palatseja ja linnoja, jotka olivat entisaikaan kuninkaiden, kuningattarien, prinssien ja prinsessojen asumuksia. Kaikkiin palatseihin liittyy kiehtovia tarinoita niin entisaikojen kuin nykyajankin hallitsijoista.Vieraile Tanskan palatseissa ja linnoissa lomallasi

Lomallasi pääset näkemään kauniita, vanhoja palatseja ja linnoja sekä komeita kartanoita, jotka levittäytyvät eri puolille maata. Tanskan monarkia on yksi maailman vanhimmista ja sen jäsenet ovat aina asuneet maan palatseissa sekä linnoissa. Useimpiin linnoihin pääsevät myös ei-kuninkaalliset vieraat, joten pakkaa autosi tai pue päähäsi pyöräilykypärä ja lähde retkelle Tanskan palatseihin ja linnoihin.

Kööpenhaminan Amalienborg

Amalienborg sijaitsee vanhan Kööpenhaminan ytimessä ja on osa aluetta, jonka nimi on nykyään Frederiksstaden. Palatsissa on neljä lähes täsmälleen samannäköistä palatsia, jotka sijaitsevat vastapäätä toisiaan kahdeksankulmaisella aukiolla. Tanskan kuninkaallisen vartioston vahdinvaihtoseremonia suoritetaan tämän palatsin luona. Kaikki ovat tervetulleita katselemaan vahdinvaihtoa, joka on hauska tapahtuma niin nuoremmille kuin vanhemmillekin. Amalienborgissa on kiehtova museo Kristian VIII:n palatsissa. Pääset kävelemään palatsiin ja ihailemaan esimerkiksi Kristian X:n kirjastohuonetta, ruokasalia ja aarrekammiota.

Kuningatar Margareeta perheineen asuu tavallisesti Amalienborgissa. He ovat kotona, kun Tanskan lippu liehuu palatsin yllä.

Amalienborgin palatsi

Rosenborgin linna Kööpenhaminassa

Keskellä Rosenborgin linnan puutarhoja sijaitsee todellinen satujen linna, jossa on torneja, ulokeikkunoita ja ornamentteja. Voit kuljeskella lähes kaikkialla linnassa, sillä se on suunniteltu museoksi. Sen sisätiloista on huolehdittu hyvin ja se vie ajatuksesi menneisiin aikoihin, jolloin linnassa asui kuninkaita ja kuningattaria. Tutustu esimerkiksi kuninkaan käymälään, joka tunnettiin aiemmin nimellä ”Salaisuus”, ja Kristian IV:n nukkumapaikkanaan käyttämään marmorikammioon tai hämmästele säihkyviä kruununkalleuksia linnan kellarissa.

Linnan rakennutti Kristian IV ja siitä tuli pian hänen suosikkilinnansa. Hän piti siitä niin paljon, että hän asetti määräyksen, jonka mukaan hänet tuli kuolemansa jälkeen kuljettaa Fredensborgin palatsilta Rosenborgiin. Nykyään Rosenborgissa ei asu ketään - paitsi ehkä ystävällismielisiä kummituksia.

Kronborgin linna Elsinoressa

Kronborgin linna

Kronborgin linna sijaitsee Sjellannin kärjessä, jossa etäisyys Tanskan ja Ruotsin välillä on kaikkein lyhin. Linnaa käytettiin alun perin Juutinrauman tullien keräämiseen. Uhkaavat tykit tähdättiin Juutinrauman laivoja kohti, jotta merimiehet eivät uskaltaneet yrittää ohittaa linnaa maksamatta tullia kuninkaalle. Tutustu Kronborgin linnaan ja kävele alas syviin maanalaisiin kasematteihin, joissa Holger Danske (Holger Tanskalainen) on nukkunut vuosisatojen ajan. Legendan mukaan hän herää sinä päivänä, kun viholliset uhkaavat Tanskaa.

Kronborgin linnassa on asunut yksi kirjallisuuden historian kuuluisimmista prinsseistä: Shakespearen Tanskan prinssi Hamlet. Shakespeare ei koskaan itse käynyt Kronborgissa, mutta oli varmastikin kuullut huhuja linnan levottomasta elämästä näyttelijöiltä, joita kävi siellä paljon esiintymässä. Hamlet on maailman eniten esitetty teatterinäytelmä.

Schackenborgin linna Møgeltønderissä

Møgeltønderissä sijaitseva Schackenborgin linna tunnetaan parhaiten prinssi Joachimin ja hänen perheensä kotina. Linnan alkuperäiset rakennukset ovat peräisin 1200-luvulta, jolloin ne olivat Riben piispan omistuksessa. Nykyiset linnarakennukset rakennettiin 1600-luvun puolivälissä. Kesäaikaan linnan kauniisiin puutarhoihin pääsee opastetulle kierrokselle.

Prinssi Joachim ja prinsessa Marie muuttivat Schackenborgin linnasta vuonna 2014, ja nykyään sen omistaa säätiö.

Schackenborgin linna

Valdemarin linna Tåsingessa lähellä Svendborgia

Kristian IV rakennutti Tåsingessa sijaitsevan Valdemarin linnan 1600-luvun puolivälissä pojalleen Valdemar Kristianille. Linna on avoinna vierailijoille ja jos käyt matkallasi Fynillä, kannattaa perheen kanssa käydä myös Tåsingessa. Linnan paksujen muurien takana odottaa valtava määrä jännittäviä kokemuksia. Kävele kauniissa huoneissa, joissa asuivat muinoin prinssit, prinsessat, paronit ja paronittaret. Nuorimpia vieraita odottaa linnassa jännittävä aarrejahti, joka kuljettaa lapset koko linnan läpi samalla, kun heille kerrotaan linnan historiasta.
Sään salliessa voit pulahtaa vierailun lopuksi uimaan linnan takana sijaitsevalta täydellisen valkoiselta hiekkarannalta.

Valdemarin linnassa asuu nykyään paroni, jonka saatat kohdata kierroksellasi linnassa.