Raakakakku

Tirilin ravitseva raakakakku on makupommi ilman munia, sokeria tai jauhoja.Kuva: Raw Food Oslo

”Kakkujen syöminen aamiaiseksi on aika villiä. Sinun on vaikeaa käsittää, että todella syöt jotain näin hyvää aamiaiseksi. Kehosi kiittää kakun terveellisistä raaka-aineista!”

Tiril Lunde Refsum (25) on Raw Food Oslon perustaja. Hän valmistaa ruokaa terveellisistä raaka-aineista, joita ei ole kuumennettu tai prosessoitu. Tirilin mukaan näin ruoka elää, ja sen elinvoima siirtyy suoraan kehoon ja vaikuttaa onnellisuuteen. Kakut ovat hänen erikoisalaansa – joten hänen täytyy olla oikeassa, vai mitä?

”Olen leiponut kakkuja kuuden vuoden ajan, mutta en ole koskaan paistanut niitä”, hän kertoo säteillen. Kutsun itseäni ennemminkin ruokakemistiksi kuin leipuriksi!

Ravitseva makupommi

Ja ihan oikeutetusti: Tiril kokeilee päivittäin uusia kakkuja – ilman munia, sokeria tai jauhoja. Keittiön puolella hän leikittelee kookosöljyllä ja kaakaovoilla eri lämpötiloissa. Kerros kerrokselta hän laittaa kaakaomassaa tai kookoshiutaleita siementen, pähkinöiden ja jyvien päälle. Koko komeuden päälle hän ripottelee tuoreita ja värikkäitä hedelmiä, vihanneksia tai marjoja. Tai ehkäpä vaihteeksi ituja tai kuusenkerkkää? Tuloksena on eräänlainen kiinteä smoothie, kompakti ja virkistävä makupommi. Tiril sanoo: ”Tunne on ihan mahtava, tämä on todella hyvää!”

Aamiaiseksi nautittu raakakakkupala vie nälän pitkäksi aikaa, sillä se sisältää runsaasti proteiinia ja terveellisiä rasvahappoja, muun muassa avokadosta ja pähkinöistä. Se myös sulaa hitaasti, etkä tunne oloasi kylläiseksi yhtä nopeasti kuin jos söisit hiilihydraatteja. Tiril suosittelee makean raaka-aamiaisen tarjoilemista lapsille. Se herättää ruokahalun heti aamusta, ja samalla se on helppo keino juksata lapsia syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia. ”On hassua pakottaa lapsia syömään leipää, jos he eivät halua. Kannattaa ennemmin tarjota heille raaoista kaakaopavuista, turvotetusta tattarista, taateleista ja kookoksesta valmistettu suklaapallo!”

Mindfulnessia vatsalle

”Raakaruoka” on tietynlainen ruokavalio, joka nousi suosioon 1970-luvulla, kun raakaruoka ja käymisprosessi haluttiin tuoda takaisin keittiöihin. Raakaruoka on ravitsevaa, koska sitä ei kypsennetä tai paisteta – ja vielä parempaa se on luomuna. Raakaruoka koostuukin usein hedelmistä, vihanneksista, pavuista, siemenistä, pähkinöistä ja viljoista. Raakaruoka on noussut uuteen kukoistukseensa joogan, mindfulnessin, mehujen valmistuksen sekä muiden kehon ja mielen tervettä elämäntapaa edistävien suuntausten myötä.

Vaikka moni raakaruoan ystävä noudattaa ruokavaliota ehdottomasti, Tiril välttää saarnaamista ja kritisoimista levittäessään tietoa raakaruoasta: ”Pohjoismaissa on kylmä, ja tarvitsemme lämmintä ruokaa silloin tällöin. En itsekään syö pelkästään raakaruokaa, syön mitä haluan. Minusta meidän ei pitäisi kantaa niin paljon huolta ruoasta – meidän tulisi syödä enemmän sitä, mitä haluamme ja mikä antaa meille energiaa”, hän kertoo.

Tirilin mukaan raakaruoassa ei ole kyse detox-kuureista tai laihduttamisesta, vaan luontaisista terveellisistä ja ravitsevista valinnoista: ”Huomaat, miten keho ja iho reagoivat raakaruokaan. Eikä se ole mikään yllätys ottaen huomioon, että se sisältää kaikkia tarvitsemiasi raaka-aineita – ilman gluteenia, laktoosia tai ympäristöä kuormittavaa soijaa”, hän sanoo.

Elävää ravintoa kiireiseen arkeen

Tiril on aina töissä. Hän valmistaa tavallisesti 15 kakkua päivässä, ja kiireisempinä aikoina jopa tuplasti. HiYoga, The Juicery ja The Well ovat hänen vakioasiakkaitaan. Tiril järjestää myös raakaruokakursseja ja -työpajoja ja toimii joogaohjaajana. Raakabrownien ja kahvin voimin aloitettu aamu huolehtii energiatasosta ja pitää nälän poissa kiireisinäkin päivinä. ”Herääminen kakkuaamiaiselle tekee elämästä vähän hauskempaa! Me ansaitsemme parasta”, hän päättää.

Tirilin vinkit hyvän päivän alkuun

  • Aseta selkeät tavoitteet, mitä haluat päivän aikana saavuttaa, jotta asiat eivät vain sattumanvaraisesti tapahdu. Kuka haluat olla?
  • Mene jääkylmään suihkuun ja hiero ihoasi kunnolla. Näin huolehdit kehon suurimmasta elimestä ja saat verenkierron hyvin käyntiin. Juo haaleaa sitruunavettä herätelläksesi muut kehonosat.
  • Ja sitten syö raakakakkua – päivä voi alkaa!