Historia

Grand Hotel sijaitsee parhaalla paikalla Norjassa, ja se on toiminut upeana maamerkkinä Oslossa siitä asti, kun kaupungin nimi oli vielä Kristiania.Alku

Kondiittori Julius Fritzner perusti Grand Hotelin vuonna 1874. Kun se avattiin ensimmäistä kertaa, Karl Johans gaten kortteli muodostui kolmesta rakennuksesta: Bardoen, Fuhrin ja Heibergin rakennuksista.

Hotelli laajeni, ja 15.12.1886 avattiin Speilsalenin (peilihuoneen) ovet. Ensimmäistä kertaa voitiin syödä illallista ravintolassa orkesterin soittamaa musiikkia kuunnellen. Norjan elegantein vastaanotto avattiin vuonna 1894 näytelmäkirjailija Henrik Ibsenin ollessa tilaisuudessa mukana. Rococo-sali laajeni kahteen kerrokseen, ja se sisustettiin koristeellisesti Kroghin seinämaalauksin kattoa myöten.

Speilen ja Rococo kuuluivat Oslon tunnetuimpien juhlasalien joukkoon. Lippuja myytiin Roald Amundsenin kunniaksi järjestettyihin juhliin tämän palatessa Osloon menestyksekkäältä tutkimusretkeltään etelänavalle 1912. Tiloissa juhlittiin myös kirjailijoita, erilaisia Oslon tapahtumia ja järjestettiin muun muassa afterski-tilaisuus vuotuisen Holmenkolldagenin, kansainvälisen mäkihyppykilpailun jälkeen.

Vuodesta 1911 vuoteen 1913 Grand Hotelia uudistettiin, ja se sai nykyisen julkisivunsa: Sognevuonolta Länsi-Norjasta tuotu valkoinen graniitti ja omaleimainen kellotorni kuparikattoineen sekä kauniine näköaloineen.

Lue lisää Grand Hotel Oslon historiasta täältä