Nähtävyydet Gdanskissa

Gdanskin vanha hansakaupunki tunnetaan erityisesti vuosisatoja vanhoista upeista rakennuksistaan ja historiallisista kaduistaan. Turistinähtävyyksien lisäksi olemme koonneet tähän Gdanskin lähellä sijaitsevia upeita rantoja. Lue vinkkimme!Keskusta – ostoksilla Suuressa myllyssä

Historiallisesta Gdanskista löytyy niin vanhakaupunki kuin uudempi ydinkeskusta. Eräs kohokohta historiallisen keskustan lukuisten nähtävyyksien joukossa on Suuri mylly (Wielki Mlyn), joka sijaitsee Radunian saarella. Vuonna 1350 rakennettu Suuri mylly on nykyään Euroopan suurin keskiaikainen teollisuusmonumentti. Rakennuksen julkisivu on pysynyt muuttumattomana, mutta sisältä se toimii nykyään ostoskeskuksena.

Puolan postimuseo – puolalaisen vastarinnan symboli

Yksi Gdanskin historiallisesti merkittävimmistä rakennuksista on Puolan postitoimisto Obroncow Poczty Polskiej -aukiolla. Nykyään täällä on Muzeum Poczty Polskiej, eli Puolan postitoimiston museo. Museo avattiin 1979 toisen maailmansodan alun 40-vuotispäivänä. Museo kertoo puolalaisten postitoimistojen ja Gdanskin asukkaiden historiasta vuosina 1920–1939. Museossa kuvataan päivän 1.9.1939 tapahtumia, jolloin saksalaiset hyökkäsivät posti- ja sähketoimisto nro 1:een klo 4.45.

Gdanskin telakka – satamakaupungin ja solidaarisuuden symboli

Gdanskin telakka eli Stocznia Gdansk sijaitsee keskustasta luoteeseen. Täällä laivoja korjataan, rakennetaan ja lastataan, minkä ansiosta Gdansk onkin Puolan tärkein satamakaupunki. Plac Solidarności eli solidaarisuuden aukio sijaitsee vierailijoiden keskuksen, Euroopan solidaarisuuskeskuksen (ECS) pääsisäänkäynnillä. Täällä on lakon aikana vuonna 1970 kuolleiden telakan työntekijöiden muistomerkki. Vierailijat näkevät muistomerkin osana ECS-kierrosta. Keskuksessa on historialliselle ilmiölle, Solidarnośćille, ja sen Keski- ja Itä-Euroopassa nostattamalle yhteiskunnalliselle mullistukselle omistettu näyttely.

Oliwan katedraali ja puisto

Oliwan entinen kylpylälomakohde on nyt yksi Gdanskin idyllisistä kaupunginosista. Kaupungin koillisosassa sijaitseva Oliwa tarjoaa täydellisen pakopaikan pääkatujen vilinästä. Oliwski-puisto viheralueineen, pienine vesiputouksineen ja kukkaistutuksineen kutsuu vierailijat rentoutumaan ja nauttimaan olostaan. Aivan Oliwski-puiston vieressä on Oliwan katedraali. Oliwassa on lukuisia muitakin nähtävyyksiä. Täällä voit nauttia alueen arkkitehtonisesti ainutlaatuisista, historiallisista villoista ja piipahtaa eläintieteellisessä puutarhassa.

Gdanskin rannat

Gdanskin satamakaupunkiin matkaa suunnittelevan kannattaa ehdottomasti käydä myös jollakin sen legendaarisista rannoista. Gdanskin rannat tunnetaan erityisesti idyllisinä, puhtaina ja rauhallisina – jopa keskikesällä.

Keskustasta pääsee Brzeźnon rannalle julkisilla liikennevälineillä puolessa tunnissa tai autolla 15 minuutissa. Brzeźnon entinen Itämeren kylpyläkohde on voittanut useita palkintoja. Rantansa lisäksi tarjolla on erilaisia urheilupaikkoja ja 130-metrinen merisilta, joka on jo itsessään nähtävyys.

Toinen vierailun arvoinen ranta on Sobieszewo. Mäntymetsien ja hiekkadyynien ympäröimä ranta on Gdanskin lähialueen pisin ranta, ja matka keskustasta kestää autolla vain 20 minuuttia.

 

Majoitus Scandic Gdansk -hotellissa

Scandic Gdansk sijaitsee kaupungin historiallista päärautatieasemaa vastapäätä. Keskusaseman ansiosta hotelli on ihanteellinen lähtöpiste kierroksille ja retkille ympäri Gdanskia. Aloita päivä ravitsevalla ja monipuolisella runsaalla aamiaisellamme ennen päivän puuhiin ryhtymistä. Nauti sitten hyvistä yöunista mukavassa huoneessa.