Østerbro

Bulevardit, delit ja Tanskan kuuluisin patsas. Monet pitävät Østerbrota Kööpenhaminan ”tyylikkäänä” alueena. Alue sijaitsee lähellä vettä ja vihreitä keitaita, kuten Kastellet-linnoitusta ja Fælledparken -puistoja, puhumattakaan Langeliniella sijaitsevasta Pienestä merenneidosta. Suuntaa seikkailulle Kööpenhaminan Østerbrohon.

Østerbro – kaupungin portti itään

Kööpenhaminan Østerbron nimi tulee sen mukulakivikadusta, joka kulkee Østerportilta itään päin. Monet kööpenhaminalaiset pitävät Østerbron ydinaluetta kaupungin ”tyylikkäänä alueena”. Täällä sijaitsevat monet kaupungin ulkomaisista lähetystöistä ja leveistä bulevardeista. Vähän kauempana Østerbrossa sijaitsevat Nordhavn ja Svanemollen, joihin sataman rakennus- ja uudistustyöt ovat tuoneet alueelle uutta elämää.

Langelinie ja Pieni merenneito

Pieni merenneito | Østerbro | Valokuva: Upea Kööpenhamina | Scandic-hotellitVanhan Kööpenhaminan ja Østerbron välisellä rajalla istuu kivellä kaunis nuori neito, joka toivottaa merimiehet ja muut vieraat tervetulleeksi Kööpenhaminaan. Pienen merenneidon patsas kuvastaa Hans Christian Andersenin samannimistä tarinaa. Sen antoi Kööpenhaminan kaupungille lahjaksi oluenpanija Carl Jacobsen (Carlsberg-panimojen perustajan poika). Pieni merenneito on istunut kivellään Langeliniellä vuodesta 1913, mutta vuonna 2010 se käväisi Kiinan maailmannäyttelyssä. Pieni merenneito on joutunut toistuvasti vandalismin kohteeksi, ja se onkin menettänyt päänsä moneen kertaan. Neidon luona käy joka päivä satoja turisteja, ja patsas on yksi Kööpenhaminan suosituimmista nähtävyyksistä.

Viiden tähden linnoitukset

Kastellet-linnoitus sijaitsee Kööpenhaminan kantakaupungin ja Østerbron välisellä rajalla, ja se on lähellä Langelinietä ja Pientä merenneitoa. Kastellet on yksi Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneistä linnoituksista. Kastellet rakennettiin aluksi osaksi Kööpenhaminan puolustusta vuonna 1624, ja ylhäältä katsottuna se näyttää viisikulmiolta. Tanskan itsevaltiuden aikana Kastellet toimi muun muassa kaupungin vankilana. Nykyään vanhat rakennukset ovat Tanskan puolustusvoimien käytössä. Jos vierailet Kastellet-linnoituksessa huhtikuun lopussa, tulet näkemään paljon kukkivia kirsikkapuita.

Kastellet Østerbrossa | Valokuva: Mostphotos | Scandic-hotellit

Tanskan vanhin asuinalue ja laaja kirjo perunoita

Østerbron delien ja design-liikkeiden keskeltä löydät Rosenvængets Allen, jonka uskotaan olevan Tanskan vanhin asuinalue. Asuinalue perustettiin vuonna 1857, ja rakennusten suunnittelijoina toimivat tuolloin Tanskan parhaat arkkitehdit.

Tanskan kansallisgalleriaa vastapäätä, ennen järviä, on useita pieniä, kapeita taloja. Alun perin työläisten asunnoiksi rakennetut talot ovat nyt Kööpenhaminan halutuimpia asuntoja. Nämä talot, jotka tunnetaan yleisesti nimellä ”Kartoffelrækkerne”, sijaitsevat alueella, jossa rakentamista ei alun perin sallittu Kööpenhaminan puolustuksen vuoksi. Siellä viljeltiin sen sijaan perunoita. Talot on rakennettu suoriin riveihin, mistä alue sai tunnusomaisen nimensä niiden valmistumisen aikaan 1800-luvun lopulla.

Hotellit Østerbron lähellä

Scandic Frost -hotelli sijaitsee lähellä Østerbrota. Ainutlaatuinen sijainti sekä näkymät Kööpenhaminan sataman, oopperatalon ja Tanskan kuninkaallisen teatterin suuntaan tekevät hotellista ihanteellisen, jos haluat tutustua Østerbrohon Kööpenhaminan matkasi aikana.