Skagensmalerne - Skagenin maalarit

Sanotaan, että Skagenin valolla on erityinen ominaisuus, jonka voi kokea vain Skagenissa. Juuri tämän erityisen valon vuoksi joukko taiteilijoita asettui Skageniin 1800-luvun loppupuolella. He maalasivat jotkin Tanskan kauneimmista maalauksista.Skagenin maalarit – taiteilijayhteisö Skagenissa

Jo 1830-luvulla ensimmäiset ”kultaisen aikakauden” maalareista löysivät Skagenin ja sen voimakkaan valon, kauniit maisemat sekä kiehtovat asukkaat. Marinus Rørbye ja Steen Steensen Blicher olivat ensimmäisiä, jotka ikuistivat tätä villiä luonnonmaisemaa ja kalastajien siihen aikaan karuja elinoloja.

Taiteilijoita alkoi saapua Skageniin 1870-luvulla, ja he muodostivat lopulta taiteilijayhteisön, joka nykyään tunnetaan nimellä Skagenin maalarit. Tunnetuimpia heistä olivat Holger Drachmann, P. S. Krøyer ja hänen vaimonsa Marie Krøyer, sekä Michael Ancher ja hänen vaimonsa Anna Ancher.

Michael Ancher, Den druknede – Kuva Skagenin taidemuseot

Koe Skagenin maalarit

Jos käyt kierroksella Pohjois-Jyllannissa ja Skagenissa, muista käydä myös Skagens Museumissa. Siellä ovat esillä Skagenin kuuluisimmat maalaukset. Voit nähdä Michael Ancherin En strandpromenaden, jossa viisi naista kävelee rannalla Skagenin kauniissa valossa. Voit myös ihastella P. S. Krøyerin St. Hansblus på Skagens strand -maalausta, jossa kaupungin yläluokka juhlii juhannusta.

Skagenin maalarit tunnetaan myös paikallisten kalastajien karun elämän kuvaamisesta. Eräänä esimerkkinä mainittakoon Michael Ancherin unohtumattoman kaunis maalaus Den druknede. Maalauksen katselija todistaa ystävien ja perheenjäsenten viimeisiä jäähyväisiä hukkuneelle kalastajalle. Rankkaa aihetta käsittelevässä maalauksessa on myös Skagenin erityistä valoa.

Hotellit Skagenin lähellä

Jos haluat käydä Skagenissa, suosittelemme yöpymistä Frederikshavnissa sijaitsevassa Scandic The Reef -hotellissa. Täältä on noin 40 minuutin ajomatka kauniiseen Skageniin.