Itsetehty hunaja
Scandic Vulkan -hotellin katolla asuvat mehiläiset tarjoavat hotellin aamiaisella herkullista itse tuotettua hunajaa.
Surinaa kaupungin parhaalla paikalla
Mehiläispesä sijaitsee Scandic Vulka -hotellin katolla aivan Mathallen-kauppahallin edessä, Oslon kaupunkimiljöön sydämessä.
Sijainnistaan huolimatta Alexander Du Rietzilla on täällä mehiläisfarmi, jossa on seitsemän mehiläispesää ja satojatuhansia surisevia hunajantuottajia. Tämän ansiosta Scandic Vulkan voi tarjoilla vierailleen hunajaa omasta mehiläispesästään runsaalla aamiaisella.
”Hunaja oli minulle aina elämys. Se oli ylellistä, ja halusin tietää, mistä se on peräisin.”, Alexander kertoo ja hymyilee niin leveästi, että se näkyy jopa astronauttimaisen mehiläistenhoitajan puvun läpi.
Tällainen innostus on mehiläistenhoitajien keskuudessa tuttua. Mutta mehiläispesä, jonka ympärillä Alexander mehiläissavuttimineen ja valkoisine hansikkaineen kävelee, on hyvinkin ainutlaatuinen sijaintinsa vuoksi.
Hunaja on puhdas luonnontuote
Hunaja on puhdas luonnontuote, joka sisältää viittä eri sokeria. Koska hunaja on myös makeampaa kuin tavallinen sokeri, sitä tarvitaan vähemmän saman makean maun aikaansaamiseksi.
Valokuva: Gjermund Glesnes
Kuten useimmat pienten lasten vanhemmat tietävät, alle vuoden ikäisten lasten ei tule syödä hunajaa.
Aikuisille mehiläisten meripihkan värisellä nektarilla on kuitenkin lukuisia ravintohyötyjä: Se auttaa ruoansulatuksessa, ja se sisältää useita kehon tarvitsemia hivenaineita ja mineraaleja, kuten rautaa, fosforia, kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.
Keskustelu siitä onko hunaja terveellistä vai ei jatkuu. Scandic Vulkan -hotellin johtaja Monica Egeberg on oppinut uskomaan hunajan terveellisyyteen.
”Isoisälläni oli kolme mehiläispesää, ja meidän piti syödä teelusikallinen hunajaa joka päivä. Tätä tapaa noudatan edelleen. Juon aina kupillisen teetä hunajalla hotellin aamiaisella”, hän hymyilee.
Lisää ravitsemusta kaupungille
Hyviä tai huonoja muistoja. Sadan metrin päässä hotellinjohtajan toimistosta sijaitseva mehiläisfarmi Norjan pääkaupungin keskustassa kuulostaa aika toivottomalta kokeilulta.
Totuus on kuitenkin aivan toisenlainen.
Mehiläiset menettävät piikkinsä ja kuolevat, jos ne pistävät jotakuta. Siksi ne eivät ole aggressiivisia. Alexander kertoo, että mehiläiset eivät ole pistäneet Mathallen-kauppahallin asiakkaita koko kolmen vuoden aikana, jolloin mehiläispesät ovat olleen paikoillaan.
Viime vuonna hänelle tarjoutui mahdollisuus testata Vulkanin hunajaa Bioforskin laboratoriossa. Tulos oli melkein parempi kuin hän uskalsi toivoa:
Oslon mehiläisten hunajassa oli jopa enemmän terveellisiä mineraaleja kuin Opplandin läänistä peräisin olevassa hunajassa. Eikä se sisältänyt yhtään enempää haitallisia aineita.
”Kaupungissa on rikkaampi biodiversiteetti kuin monissa paikoissa maaseudulla, jossa saattaa olla kilometritolkulla viljelymaata, ja jossa kasvatetaan esimerkiksi vain vehnää kukkien sijaan”, ruotsalainen mehiläistenhoitaja selittää ja lisää:
”Myös mehiläiset tarvitsevat monipuolisen ruokavalion.”