Hand brew – täydellinen kahvi

Todellisten kahvin ystävien joukossa maailman kuumin trendi on käsin suodatettu kahvi. Laitteet ovat kohtalaisen edullisia ja kahvin valmistus on helppoa. Tässä on Scandic Nidelvenin baristan, Idar André Ellingsenin pikakurssi kahvin suodattamiseen itse.Norjalainen entinen mestarikahvinvalmistaja haluaa tarjoilla hotellivieraille kupillisen käsin suodatettua kahvia. Jos hänellä on aikaa, hän myös mielellään opastaa sinua kahvin valmistuksen saloihin. Kahvin suodattaminen käsin ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi kuvitella.

Valmistuslaitteen ja oikeanlaisen suodattimen lisäksi tarvitset: Vastapaahdettua kahvia, lämmintä vettä nokallisessa astiassa, keittiövaaka ja kello (ajastin). Vaakaa ja kelloa et välttämättä tarvitse, mutta niiden avulla on helpompi päästä täydelliseen lopputulokseen. Nokallisen kannun avulla Idar André Ellingsen hallitsee vedentuloa paremmin kahvin valmistuksen aikana. Jos käytössäsi on kahvimylly, kahvi maistuu paremmalta, kun käytät vastajauhettuja papuja.

Kahvin suodattaminen käsin

Idarin käyttämä laite on V60, joka on suodatinpidike, johon kahvisuodatin asetetaan. On olemassa myös muita samantyylisiä valmistuslaitteita.

Toimi näin:

1. Aloita punnitsemalla kahvipavut; oikea määrä on noin 60–70 grammaa yhtä vesilitraa kohden. Jauha pavut myllyssä suodatinkahvi-asetuksella.

2. Seuraavaksi keitä vesi.

3. Aseta suodatin suodatinpidikkeeseen ja laita se termospullon päälle. Kaada sitten kuuma vesi suodattimeen, jotta siitä ei siirry paperin makua kahviin. Lämmitä myös termospullo etukäteen, jotta vesi ei ehdi jäähtyä termospullossa. Kaada vesi pois.

4. Lisää suodattimeen jauhettu kahvi. Tasoita pinta. Nollaa vaaka ennen kuin aloitat veden kaatamisen. Muista aluksi kaataa vain vähän vettä.

5. Jatka veden kaatamista noin 30 sekunnin ajan. Kaada vettä hitaasti ja mielellään pyörivin liikkein suodattimessa olevan kahvin päälle. Pidä kannun nokka vähintään yhden sentin etäisyydellä kahvista. Lopeta veden kaataminen, kun vaaka näyttää, että olet kaatanut tarpeeksi vettä.

6. Odota, kunnes vesi on valunut suodattimen läpi. Pyöritä pulloa hieman, jotta valmis kahvi sekoittuu.

7. Nyt kahvisi on valmis. Kokonaisuudessaan kahvin valmistaminen käsin kestää noin kolme minuuttia.

Ihanaa kahvihetkeä!