Marskin Runebergin torttu
Marskin Kuusi Palaa -ravintolan reseptillä teet suussa sulavan ja mehevän version Runebergin tortusta. Tortulla herkutellaan perinteisesti Runebergin päivänä 5. helmikuuta, mutta leivos sopii hyvin nautittavaksi vaikka ympäri vuoden sekä aamiaisella kuten Runebergin itse kerrotaan tehneen!
Resepti
Marski by Scandic -hotellin versiossa torttu leikataan pellistä kuusen muotoon Kuusi Palaa -ravintolan nimen mukaisesti, kostutetaan Marskin Bar:n punssilla ja koristellaan valkosuklaa ganachella ja vadelma-lakritsihillolla (jota löytyy aina Marskin aamiaispöydästä). Lopuksi päälle vielä Kuusenkerkkäpölyä. Hyvää Runebergin päivää!
Marskin Runebergin torttu on myynnissä hotellin 7,01 kahvilassa 26.1. –5.2.2023. Hinta 6 €/kpl tai kaksi kpl 10 €.
Runebergin torttu-pelti:
- 16 valkuaista
- 300 g voita
- 2 dl kermaa
- 2 dl piimää
- 6 dl sokeria
- 200 g vehnäjauhoja
- 200 g mantelijauhoja
- 200 g mantelirouhetta
- 150 g piparimuruja
1. Ruskista voi 156 asteeseen, sen jälkeen siivilöi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa munan valkuaiset vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet keskenään sekä kerma ja piimä keskenään.
2. Sekoita vuorotellen varovasti valkuaisvaahdon sekaan, lisää viimeisenä huoneenlämpöinen ruskistettu voi.
3. Paista pellillä 200 astetta 20 min.
Ylijääneet keltuaiset sopivat mm. monien kastikkeiden, kuten hollandaise- ja bearnaisekastikkeiden valmistukseen sekä vaahdotettuna esim. kalafileiden paneeraamiseen Myös monet jälkiruoat ja leivonnaiset vaativat yhden tai useamman kananmunan keltuaisen.
Valkosuklaa ganache:
- 400 g leivontavalkosuklaata
- 2 dl kermaa
1. Rouhi suklaa astiaan. Kiehauta kerma ja kaada suklaan joukkoon. Sekoita kunnes suklaa sulaa ja seos on tasaista.
2. Anna massan jäähtyä (jääkaappikylmäksi) ja vaahdota vatkaimella. Laita pursotinpussiin ja koristele torttujen reunat.
Vadelma-lakritsihillo:
- 500 g pakastevadelmia
- 1 rkl lakritsijauhetta
- 250 g hillosokeria
1. Lisää kattilaan vadelmat, lakritsijauhe ja hillosokeri. Kuumenna kiehuvaksi, saa keittyä kasaan noin 15 min. Kevyesti voi välillä sekoittaa.
2. Anna hillon jäähtyä. Laita pursotinpussiin.
Marskin baarin ”punssi”:
- 2,5 dl giniä
- 2,5 dl vettä
- 2 dl omenamehua
- 4 appelsiinin kuoret
- ½ sitruuna viipaloituna
- 3 neilikkaa
- 3 kanelitankoa
- 0,5 dl hunajaa
- rooibosteetä
1. Keitä ensin 2 dl omenamehua rooibosteen kanssa hetki, siivilöi omenamehu. Sekoita kaikki aineet keskenään.
2. Anna maustua yön yli ja siivilöi.