Nordkapp 71°10'21"

Jo vuosisatojen ajan Nordkapp on pohjoisen sijaintinsa 71°10'21" ansiosta vetänyt puoleensa seikkailijoita kaikkialta maailmasta. Seikkailijoita, jotka ovat halunneet kokea Euroopan pohjoisimman paikan, Nordkappin ylätasanteen.



Historia

Vuonna 1553 kolme laivaa nosti purjeensa ja lähti Englannista etsimään Koillisväylää. Kaksi laivoista ei koskaan palannut Englantiin. Kolmas laiva purjehti majesteetillisten jyrkänteiden ohi mukanaan tutkimusmatkailija Richard Chancellor, joka antoi paikalle nimen North Cape, Nordkapp. Yli sata vuotta sen jälkeen italialainen pappi Francesco Negri saapui tälle nimenomaiselle jyrkänteelle. Häntä pidetään ensimmäisenä Nordkappilla vierailleena matkailijana. Vuoren ylätasanteelle talvella 1664 matkustanut Negri kuvasi paikkaa maailman päätepisteeksi. Kului vielä 200 vuotta ennen kuin Nordkappin-matkailu toden teolla alkoi. Ruotsi-Norjan kuningas Oskar II kävi Nordkappissa vuonna 1873. Hänen vierailunsa inspiroi kansainvälistä lehdistöä, ja ylätasangolle perustettiin muistomerkki kuninkaan vierailun kunniaksi. Patsas pystytettiin 26.6.1873, ja kuningas Oskar II julkisti sen 2.7.1873. Muistomerkin kaiverruksessa kerrotaan kuningas Oskar II:n vierailleen Nordkappissa 2. heinäkuuta 1873.

Jo vuonna 1875 ensimmäiset matkailijaryhmät saapuivat Nordkappiin risteilyaluksilla. Matka Nordkappiin oli uroteko, jota juhlistettiin lasillisella Nordkappin samppanjaa – perinne, joka on voimissaan vielä nykyäänkin. 

Nordkappin ikoninen ylätasanne on kiinnostanut lukuisia kuninkaallisia eri syistä. Ranskan viimeinen kuningas Louis Philippe d’Orléans piiloutui Nordkappiin salamurhaajilta Ranskan vallankumouksen jälkimainingeissa.

The Globe -patsas

Patsas rakennettiin vuonna 1978 symboloimaan Nordkappia maailmanlaajuisena kohtaamispaikkana. Ihmiset kaikkialta ympäri maailmaa kohtaavat täällä ja kokevat yhdessä majesteettisen Nordkappin vaikuttavan kauneuden. Euroopan huipulla. Muistomerkistä on tullut Nordkappin symboli. Se on merkki siitä, että olet Euroopan huipulla – Manner-Euroopan pohjoisimmassa paikassa. The Globe on täällä ehdottomasti suosituin valokuvauskohde.

CHILDREN OF THE EARTH -palkinto

Palkinto jaetaan joka vuosi Nordkappissa. 150 000 Norjan kruunun arvoinen palkinto myönnetään henkilölle tai hankkeelle, joka on pidemmän aikaa auttanut hädänalaisia lapsia missä tahansa päin maailmaa. Nordkappin upean luonnon lisäksi pääset ihailemaan seitsemää suurta pronssipatsasta Nordkapphallenin ulkopuolella. Taideteokset toimivat kansainvälisen humanitaarisen Children of the Earth -hankkeen aloituspisteenä. Muistomerkin loi seitsemän lasta eri puolilta maailmaa, ja se symboloi rajatonta yhteistyötä, ystävyyttä, toivoa ja iloa. Idean takana on norjalainen kirjoittaja Simon Flem Devold, joka vuonna 1987 keksi ajatuksen muistomerkistä aloituspisteenä hankkeelle, joka vaikuttaisi myönteisesti yli Norjan rajojen. Nordkapp sijoituspaikkana oli ihanteellinen, sillä onhan jyrkänne eräänlainen risteyskohta kaukana pohjoisessa idän ja lännen välillä. 

NORDKAPPHALLEN – KIEHTOVA SEIKKAILUKESKUS

Nordkapphallen rakennettiin vuonna 1959, ja sen pääasiallisena rakennusmateriaalina on käytetty kiveä. Laajennustyöt aloitettiin vuonna 1988. Ympäristön ja Nordkappin visuaalisen kokemuksen huomioimiseksi suuri osa rakennuksesta upotettiin kallioon. Nykyään Nordkapphalleniin mahtuu samanaikaisesti useita tuhansia vierailijoita.

Nordkapphallenissa on paljon erilaista nähtävää. Paikan lukuisista ravintoloista, baareista ja kahviloista on upeat näköalat jyrkänteelle ja merelle. Nordkapphallenissa on myös laadukas matkamuistomyymälä, historiallisia näyttelyitä, postitoimisto, thai-museo ja Pyhän Johanneksen kappeli ainutlaatuisine arkkitehtuureineen.

Ruoka ja juoma

Ylätasanteen kierroksen jälkeen ravintola on erinomainen paikka istua alas ja nauttia tunnelmasta. Ravintolan panoraamaikkunoista on upeat näkymät ylätasanteelle, The Globe -patsaalle ja Pohjoiselle jäämerelle sekä loistava tilaisuus muiden, ympäri maailmaa saapuneiden vierailijoiden katselemiseen. Aurora-ravintolassa tarjolla on niin à la carte -annoksia kuin aterioita koko ryhmälle. Arktisen alueen innoittamalta menulta löydät muun muassa poroa ja herkullista kalakeittoa. Ravintolassa on 250 asiakaspaikkaa ja mahdollisuudet juhlaillallisten ja muiden yksityistapahtumien järjestämiseen.

Coffeehousen makkarat, sandwichit, kakut ja uskomattoman herkulliset vohvelit valmistetaan kahvilan omalla reseptillä. Panorama on avoinna suosituimpina päivinä, ja siellä voit nauttia baristan valmistamasta kahvista, tapaksista, ranskalaisista, pähkinöistä ja leivonnaisista.

Ainutlaatuinen matkamuistomyymälä

Nordkapphallenin matkamuistomyymälässä kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Valikoimissa on lukemattomia korkealuokkaisia lahjoja ja matkamuistoja ihastuttavista neuleista posliiniin, koruihin ja muihin matkamuistoesineisiin. Lahjoja ja matkamuistoja joka budjettiin.

Upea panoraamaelokuva

Vuorenseinämään upotettu ainutlaatuinen panoraamaelokuva johdattaa sinut retkelle läpi neljän vuodenajan, vastakohtien, valon ja henkeäsalpaavien maisemien. Nordisk Filmin tuottama lyhytelokuva näytetään 125 tuuman näytöltä, ja sen kesto on 14 minuuttia. Elokuvan on ohjannut Hallgrim Haug, ja musiikin ovat säveltäneet Atle Halstensen, Svein Schultz sekä Herman Rundberg. Elokuvan ensi-ilta oli Nordkappissa 19.5.2009, ja se näytetään Nordkapphallenissa vuoden jokaisena päivänä.

Lintuvuori

Vain muutaman kilometrin päässä Nordkappista länteen sijaitsevat Gjesvær ja Gjesværstappen – Norjan suurimpiin kuuluvien lintuyhdyskuntien koti, jossa on uskomaton määrä eri lajeja. Noin miljoonan lunnin lisäksi täällä on suulia, merimetsoja, tiiroja, ruokkeja ja myrskylintuja. Jos Gjesværin-retki jää sinulta väliin, pääset tutustumaan alueen lintuihin hyvin myös Nordkapphallenissa, jossa linnuista on erillinen, linnut aidolla tavalla esittelevä näyttely.

Pyhän Johanneksen kappeli

Pyhän Johanneksen kappeli on maailman pohjoisin ekumeeninen kappeli. Se rakennettiin vuonna 1990 vuorenrinteeseen Nordkapphallenin yhteyteen. Kappeliin mahtuu 15 henkilöä, ja sitä käytetään pääasiassa saaren paikallisasukkaiden vihki- ja kastetilaisuuksissa – tai matkailijoiden, joita kappelin ainutlaatuisuus kiehtoo. Voit toki viettää täällä rauhallisen hetken, istua alas ajatuksinesi tai tutustua mielenkiintoisen arkkitehtuurin yksityiskohtiin.

Musiikin yksinomaan kappelin käyttöön on säveltänyt tunnettu norjalainen jazz-muusikko Jan Garbarek, jonka harmonisessa teoksessa yhdistyvät saksofoni ja perinteiset uskonnolliset äänimaisemat.

Thai-museo

Nordkappin ylätasanne on kiinnostanut lukuisia kuninkaallisia, joista Siamin (nykyisen Thaimaan) kuningas Rama V jätti kenties suurimman jäljen itsestään. Osana laajaa Euroopan-kiertomatkaansa Thaimaan kuningas Chulalongkorn (Rama V) hoviväkineen vieraili Norjassa. Oltuaan kuningas Haakonin vieraina Kristianiassa matka jatkui rannikkoa pitkin kohti pohjoista ja Nordkappia. Hänet kannettiin ylös Hornvikasta (tuolloin ainoaa ylätasanteelle käytössä olevaa ”tietä” pitkin) kantotuolissa vuonna 1907, ja hänen nimikirjaimensa sekä vierailun vuosiluku on kaiverrettu paikan päälle suureen kiveen.

Nykyäänkin voit piipahtaa Nordkapphallenissa sijaitsevassa pienessä thai-museossa, joka toimii samalla muistomerkkinä Thaimaan kuninkaan vierailusta Norjaan ja Nordkappiin. Kuninkaan vierailemat paikat on ikuistettu valokuviin.

Saatat ihmetellä vaaleanpunaista väriä. Vaaleanpunainen on perinteinen symbolinen väri tiistaille, ja sen sanotaan tuovan onnea. Kuningas Chulalongkorn syntyi tiistaipäivänä, ja siksi vaaleanpunainen muistuttaa tässä kuninkaan seikkailujentäyteisestä matkasta halki Norjan.

Chulalongkorn oli myös ensimmäinen Eurooppaan matkustanut kaakkoisaasialainen kuningas. Kahdelta merkittävältä Euroopan-matkaltaan hän otti mukaansa ideoita maansa modernisoimiseksi, ja samalla hän hoiti diplomaattisia suhteita. Matkoillaan hän vieraili myös Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Saksassa, Englannissa ja Tanskassa. 

Postitoimisto

Nordkapphallenin postitoimistosta voit ostaa kaikenlaista, mitä nyt postitoimistoissa tavallisestikin myydään. Postikortit Nordkappin ylätasanteelta ovat suosittuja, sillä voit lähettää ne täältä Nordkappin omalla postileimalla varustettuina. Siinä on matkamuistoa kerrakseen. Postitoimistosta saat myös todistuksen omalla nimelläsi. Todistus osoittaa, että olet vieraillut Nordkappissa.

Matkustatko Nordkappiin? Varaa pääsyliput Nordkapphalleniin tästä.

Nordkapphallenissa on paljon nähtävää ja koettavaa, mutta kohokohta on silti itse Nordkapp. Onhan 307 metrin korkeuteen kohoava kallioniemeke kiinnostanut vierailijoita yli 450 vuoden ajan – aina siitä lähtien, kun englantilainen tutkimusmatkailija Richard Chancellor antoi maamerkille nimen North Cape, Nordkapp.

*Euroopan pohjoisin paikka, Knivskjellodden, sijaitsee noin 4,5 kilometrin päässä luoteeseen Nordkappin ylätasanteelta.