10 vinkkiä Lofooteille

Lofooteilla voit tehdä vaikka mitä! Kokosimme sinulle suosituksia 10 parhaasta aktiviteetista Lofooteilla. Meillä on hotelleja Svolværissa ja Leknesissä. Ne toimivat erinomaisina tukikohtina maailman kauneimpaan saaristoon tutustumiselle.

Hotellit Lofooteilla1. Surffaa Unstadissa

Ylva Vildem, vastaanottovirkailija, Scandic Leknes Lofoten

”Unstad on erittäin hieno paikka. Maailman parhaat surffaajat tulevat tänne, sillä Lofooteilla on joitakin maailman parhaimmista surffausrannoista. Lisäksi veden lämpötilan vuoksi rannoilla ei ole tungosta, vaan pienellä tuurilla saat nauttia aalloista aivan itseksesi. Vaikka norjalaisten ja ulkomaalaisten surffaajien määrä Unstadissa on kasvussa, paikkaa pidetään edelleen harvinaisena surffausalueena. Teemme yhteistyötä Unstad Arctic Surfin kanssa, ja hotellivieraat pääsevät surffaustunneille ja voivat vuokrata varusteita.”

2. Hauklandstranda ja Uttakleiv

Sylvi Paulsen, vastaanottovirkailija, Scandic Leknes Lofoten

Tässä on kaksi vinkkiä yhdessä! Hauklandin rannalla on uskomattomat näkymät, ja se onkin hyvästä syystä yksi Lofoottien suosituimmista nähtävyyksistä. Rantahiekka on samettisen valkoista ja vesi turkoosia. Itse ranta sijaitsee dramaattisten vuorenhuippujen juurella. ”Jos haluat nähdä Hauklandin yläilmoista, suosittelen patikointia Mannen-tunturille. Matka kestää noin 30–60 minuuttia, ja pääset nauttimaan Lofoottien upeimmista näköaloista. Jos pitää valita yksi patikointiretki muiden joukosta, se on ehdottomasti tämä”, Sylvi sanoo. Mannen-tunturi erottaa Hauklandin ja Uttakleivin rannat toisistaan. Paras paikka revontulien näkemiseen on Uttakleiv, ja monet paikalliset kerääntyvätkin tänne nauttimaan uskomattomista näkymistä.HAUKLANDIN RANTA: Hauklandiin Mannen-tunturin huipulta avautuva näköala on unohtumaton.

3. Lofotr-viikinkimuseo

Kjetil Kvalvik, toiminnanjohtaja, Scandic Svolvær

Viikinkimuseo vie sinut matkalle aikaan, jolloin kaikki oli yksinkertaisempaa mutta epämukavampaa kuin nykyään. Suurin koskaan löydetty heimopäällikön talo on kaivettu esille koko 83 metrin komeudessaan. Museo kertoo viikinkihistoriasta kiehtovalla tavalla, ja suosittelenkin aina vieraitamme käymään täällä. Museo järjestää myös tapahtumia, joissa ruoka ja juoma tarjoillaan aitoon viikinkityyliin. Vieraat pääsevät tapaamaan tilan asukkaita ja itse heimopäällikön. Tapahtumat ovat erittäin suosittuja erityisesti ryhmille.”

4. Djevelporten (Paholaisen portti)

Gunhild Elisabeth Laundal, hotellinjohtaja, Scandic Svolvær

”Kyseessä on uskomaton kivimuodostelma valtavan vuorenkuilun yläpuolella, Froskenin ja Floyan huippujen välissä. Djevelporten on suosittu valokuvauspaikka, joten muistathan ottaa kameran mukaan. Patikointireitti on yksinkertainen jyrkkää kiipeämistä lukuun ottamatta, ja se kulkee aivan Svolværin vieressä.”

5. Kalastusta Lofooteilla

Ivan Aksberg, kokki, Scandic Leknes Lofoten

”Turska on Lofoottien suosittu kala. Paras aika turskan kalastukseen on tammikuusta huhtikuuhun. Suurimmat, 30–40 kg:n kalat pyydetään veneestä. Jos sinulla ei ole omaa venettä, vuokraamoja on alueella paljon. Turskan kalastukseen liittyy alueella kunniaa ja mainetta. Lofotposten käynnisti perinteen 40 vuotta sitten antamalla kilon kahvia kaikille kalastajille, jotka pyydystivät Lofot-kauden aikana yli 30-kiloisen turskan. Siitä on peräisin nimitys Kaffetorsk (kahviturska). Kilpailuvietin lisäämiseksi turskan kalastuksen maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Svolværissa aina maaliskuussa, ja kilpailua pidetään yhtenä maailman suurimmista kalastuskilpailuista.” Jos haluat maistaa turskaa ilman kalastamista, Ivan suosittelee vierailemaan Anitas Sjømat -ravintolassa Sakriss-saarella. ”Paikka tunnetaan itse valmistetuista kalaburgereista, ja tarjolla on laaja valikoima kalaa ja erilaisia mereneläviä!”

6. Ryten (543 metriä merenpinnan yläpuolella)

Lene Martinsen, ravintolapäällikkö, Scandic Leknes Lofoten

”Lofootit yhdistetään usein vuoripatikointiin, ja yksi upeimmista patikkareiteistä onkin Ryten, Kvalvikan rannan pohjoispuolella. Tämä on täydellinen paikka ihailla auringonlaskua mereen. Muistathan ladata puhelimesi akun, sillä täällä tulee varmasti otettua paljon kuvia. Patikointi kestää 5–8 tuntia edestakaisin. Talvella reitti on erityisen kaunis.” Ota huomioon! Aivan Rytenin alapuolella sijaitseva Kvalvikan ranta on Lofooteilla hyvin suojaton alue, ja suosittelemmekin vierailijoita välttämään tällä rannalla käyntiä.

7. Kaviarfabrikken (kaviaaritehdas)

Sanne Abrahamsen, vastaanottovirkailija, Scandic Svolvær

Kaviaaritehtaalla pääset näkemään norjalaista ja kansainvälistä nykytaidetta historiallisessa ympäristössä. Vuodesta 1950 lähtien Henningsværissa sijaitsevaa rakennusta käytettiin kaviaarin valmistukseen, ja se on alueen tunnettu maamerkki. Rakennus on altistunut haastaville sääolosuhteille, mikä on jättänyt jälkensä siihen vuosikymmenten aikana. Rakennuksen kunnostustyöt aloitettiin 2006, ja rakennuksen entisöintiin on osallistunut kuuluisuuksia, kuten Michael Sailstrofer sekä Bjarne Melgard.”

8. Glasshytta på Vikten (Viktenin lasimökki)

Marianne Larsen, vastaanottopäällikkö, Scandic Leknes Lofoten

Ensin Lofooteille saapuivat kalastajat, sitten taiteilijat. Åsvar Tangrand aloitti lasinpuhallusliiketoimintansa Viktenin lasimökissä vuonna 1976, ja hän oli Pohjois-Norjan ensimmäinen lasinpuhaltaja. Mökissä on upea lasitaiteen näyttely. Näe taiteilija työssään ja osta taidetta myös kotiisi. Galleria sijaitsee villissä luonnossa kauniissa ympäristössä, ja vierailuun kannattaa yhdistää vaikka patikkaretki. Kesällä lasimökissä on avoinna kahvila. Täällä olet yhtä luonnon ja taiteen kanssa. Lasimökissä kannattaa piipahtaa säällä kuin säällä.”

9. Bunesstrand/Helvtestind

Dag Kolstad Nilsen, vastaanottovirkailija, Scandic Svolvær

”Muista käydä tällä kauniilla rannalla aivan majesteetillisen huipun vieressä. Useimmat Lofoottien-matkailijat näkevät Helvtestindin ainoastaan massiivisena vuorena kohoamassa Bunesstrandin yläpuolelle. Joillekin tämä upea näkymä saattaa riittää, mutta jos kiipeät Helvtestindin huipulle, pääset nauttimaan unohtumattomista näköaloista – valkoisen hiekan ja turkoosin veden yhdistelmästä Bunesstrandilla. Retki alkaa pittoreskilla lauttamatkalla Reinestä Vindstadiin, josta patikointi jalan alkaa.”

10. Tjeldbergtind (Tjeldbergin huippu)

Tina Dahl Olsen, vastaanottopäällikkö, Scandic Svolvær

Täydellinen patikkaretki koko perheelle! Patikointimatka on suhteellisen lyhyt (noin kaksi tuntia yhteensä), mutta huipulta on 360 asteen näköala ympäröivälle alueelle, etelässä Svolværiin ja lännessä Kabelvagiin. Maksimaalinen palkinto minimaalisella panostuksella. Patikkaretki sopii ihanteellisesti viikonloppumatkalle, jossa tavoite on kokea Lofootit ja kaikki sen tarjonta!”

Hotellit Lofooteilla