Vinkit kaupunkikierrokseen

Pakkasitko nahkahousut ja dirndl-mekon? ”Grüß Gott” ja tervetuloa Müncheniin! Baijerin osavaltion pääkaupunki on upea matkakohde täynnä historiaa, ainutlaatuista arkkitehtuuria, perinteistä baijerilaista ruokaa ja paljon nähtävää ja koettavaa!

11 nähtävyyttä viikonlopun aikana (sisältää vinkkejä, joita et löydä muualta)

Uusi Scandic München Macherei sijaitsee itäisessä Münchenissä, jonne on syntynyt eloisa taiteen, ruokakulttuurin, muotoilun ja innovaatioiden keskus. Uusi alue on palkittu vastuullisuudestaan, ja se sijaitsee ihanteellisella paikalla vain muutaman minuutin junamatkan päässä ruuhkaisesta keskustasta.

Tässä sinulle kahden päivän kierros Münchenin-viikonloppulomaasi. Kierroksella pääset tutustumaan kaupungin kauneimpiin paikkoihin ja nähtävyyksiin, viettämään aikaa rauhallisilla aukioilla ja totta kai piipahtamaan myös makuhermoja kutkuttavalla aterialla.

Päivä 1 – Kierros alkaa: Scandic München Macherei

Münchenin-kierroksen lähtöpaikka on Scandic München Macherei -hotelli. Tankattuasi energiaa monipuolisella ja runsaalla aamiaisella voit lähteä ehdottamallemme reitille joko rennosti julkista liikennettä hyödyntäen, pyörällä tai halutessasi jopa jalan.

Kierroksen kesto kävellen: noin 5 tuntia
Kierroksen kesto pyörällä: noin 3 tuntia
Kierroksen kesto julkisilla liikennevälineillä: noin 2,5 tuntia

Kohde 1: Frauenkirche-kirkko

Jos käytät julkisia liikennevälineitä, suosittelemme raitiovaunua numero 21 kohti Westfriedhofia ja että jäät pois Marienplatzin pysäkillä. Matka kestää noin 20 minuuttia. Marienplatzille pääset polkupyörällä noin 15 minuutissa, ja jos kävelet, matka kestää noin 50 minuuttia.

Marienplatzille saavuttuasi näetkin jo Frauenkirche-kirkon. Myöhäisgoottilaista tyylisuuntaa edustava kirkko on peräisin 1400-luvulta, ja se on yksi Münchenin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Kirkko on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.

Tiesitkö, että vain muutamalla rakennuksella on lupa olla kirkon poikkeuksellisia torneja korkeampia? Kirkon 100 metriä korkeista torneista on upeat näkymät Münchenin ylle.

VINKKI: Näet Frauenkirchen tornit myös Scandic München Macherei -hotellin yläkerroksista.

Kohde 2: Marienplatz-aukio

Marienplatz on Münchenin kuuluisa keskus, ja aukion ympärillä on lukuisia kauppoja ja ravintoloita. Se on myös suosittu kohtaamispaikka sekä müncheniläisten että kaupungissa vierailevien keskuudessa. Myös kävelykatu alkaa täältä. Jos haluat pitää tauon kierroksen yhteydessä, tämä on erinomainen paikka käydä shoppailemassa. 

Marienplatzilla kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa kuuluisaa Alte Rathausia (vanhaa raatihuonetta), Neue Rathausia (uutta raatihuonetta) ja Peterskircheä (Pyhän Pietarin kirkkoa). Peterskirche on myös kierroksemme toinen kohde.

Kohde 3: Peterskirche, Pyhän Pietarin kirkko

Tiedätkö, kuinka vanha Alter Peter on? Alter Peter, eli vanha Peter, on vanhimman seurakuntakirkon tornin nimi, ja sieltä on henkeäsalpaavat näkymät Münchenin ylle. Yksi kirkon tunnetuista taideaarteista on sen 300 vuotta vanha barokkiajan alttari.

Joko vatsa alkaa kurnia? Seuraava kohteemme vie nälän mennessään!

Kohde 4: Viktualienmarkt-tori 

Viktualienmarkt sijaitsee vain 3 minuutin kävelymatkan päässä Peterskirche-kirkosta. Markkinat on järjestetty joka päivä sunnuntaita ja muita pyhiä lukuun ottamatta vuodesta 1807 lähtien. Tällä torilla kojut on rakennettu pysyviksi.

Alun perin torilla myytiin maatilojen tuotteita, mutta nykyään se on täydellinen paikka myös gourmet-herkkujen löytämiseen. Täältä löydät varmasti kaiken haluamasi perinteisistä baijerilaisista tuotteista eksoottisiin vaihtoehtoihin. Etsitpä pikkupurtavaa, erikoisia mausteita tai ruokaa illanviettoon ystävien kanssa – täällä on kaikki.

Vatsa täynnä? Jatketaan sitten lyhyellä noin 12 minuutin kävelyllä ja suunnataan kohti seuraavaa kohdettamme.

Kohde 5: Residenzin palatsi ja Odeonsplatz-aukio

Feldherrnhallen ja Theatinerkirchen kaltaisien rakennusten ansiosta Odeonsplatz on aivan ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde. Odeonsplatz-aukion vieressä on Saksan suurin keskustassa sijaitseva palatsi – Residenz. Residenzin palatsissa kannattaa käydä sisällä asti ihailemassa upeaa Herkulessaal-salia, aarrekammiota ja monia muita historiallisia huoneita.

Palatsin puisto on vehreä keidas ja ihanteellinen paikka pienelle kävelylle sekä tauolle kaupungin hälinästä. Puiston vieressä on Münchenin vihreä sydän – englantilainen puutarha Englischer Garten on kauneudessa vertaansa vailla. Se sijaitsee aivan Odeonsplatz-aukion vieressä.

Kohde 6: Englischer Garten, englantilainen puutarha

Englischer Garten on yksi maailman suurimmista puistoista. Se tunnetaan muun muassa Eisbach Wavesta, keinotekoisesta surffaajien keskuudessa suositusta joesta.

375 hehtaarin kokoisessa puistossa on runsaasti tilaa rentoutumiseen ja vaikkapa piknikistä nauttimiseen. Eräs puiston vilkkaista paikoista on kiinalainen torni. Tilaa Maß-olutta (litran tuopissa) ja nauti se ulkosalla.

Onpa jo myöhä! Suosittelemme päivän päätteeksi baijerilaisia herkkuja ja olutta.

Kohde 7: Münchenin Hofbräuhaus

Tilaa aktiivisen päivän jälkeen Maß-olutta Münchenin kuuluisassa Hofbräuhaus-pubissa. Hofbräuhausiin on Englischer Garten -puistosta vain 10 minuutin kävelymatka. Hofbräuhaus tunnetaan rustiikkisesta baijerilaisesta tunnelmastaan, erinomaisesta oluestaan ja täyttävästä ruoastaan. Ravintola on erittäin suosittu, joten suosittelemme varaamaan pöydän ennakkoon.

Täältä voit kävellä Nationaltheaterin pysäkille ja matkustaa raitiovaunulla 21 hotellille (Schlüsselbergstraßella).

VINKKI: Jos lähdet kierrokselle kävellen, suosittelemme kiertämään kohteet seuraavassa järjestyksessä: Viktualienmarkt – Peterskirche – Marienplatz – Frauenkirche – Odeonsplatz – Englischer Garten – Hofbräuhaus

Päivä 2 – Rento kierros Berg-am-Laimin tehdasalueella

Lauantain pitkän nähtävyyskierroksen jälkeen suosittelemme rennompaa kierrosta sunnuntaina. Suuntaa siis uudelle Berg-am-Laimin alueelle. Baarien, kahviloiden ja taiteen ansiosta Berg-am-Laimissa on vilkas tunnelma.

Kohde 8: Werksviertel, tehdaskortteli

Werksviertelin alueelle on syntynyt poikkeuksellisen luova urbaani kortteli, jonka taide-, musiikki- ja viihdetarjonta on monipuolinen.

Suositulla ja trendikkäällä alueella on lukuisia studioita, ravintoloita, gallerioita ja kattobaareja. Tutustu Pfanni-tehtaan entisiin halleihin ja nauti olostasi hauskannimisten katujen varrella. Piipahda vaikkapa Knödelplatzilla (mykyaukiolla), Kartoffelgleisilla (perunaraiteilla) tai Püreeliniellä (perunamuusilinjalla).

Werksviertelin korttelissa sijaitsee myös Hi-Sky – yksi maailman korkeimmista siirrettävistä maailmanpyöristä.

Kohde 9: Container of Modern Art

Tässä tulee todellinen sisäpiirin vinkki kaikille taiteen ystäville: Container of Modern Art ei ole niin ruuhkainen kuin kaupungin muut taidenäyttelyt ja -museot, ja siellä on myös todellisia taideaarteita.

Ihaile vaihtuvia näyttelyitä mukavan rauhallisessa tunnelmassa. Täällä järjestetään monien paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden näyttelyitä. Ja mikä parasta: sisäänpääsy on ilmainen.

Kohde 10: Ostpark

Jos kaipaat luonnon ääreen ja haluat kävelylle puistoon, ota suunnaksi Ostpark. Ostparkissa on suuri lampi sekä Michaeligarten, suosittu ulkoilmapubi, jollaisessa kannattaa ehdottomasti käydä Münchenin-matkan aikana. Lapsille puistossa on Maulwurfhausen-seikkailupuisto ja skeittipuisto.

Kohde 11: Michaelibad-uimahalli

Jos sää ei suosi, Michaelibad-uimahalli sijaitsee aivan puiston vieressä. Uimahallissa on koko perheen iloksi suuri saunaosasto ja uimatilat.

Münchenin-viikonloppukierroksen viimeinen silaus

Piipahda syömään Scandic München Macherei -hotellin ravintolaan. Viimeistele seikkailuntäyteinen viikonloppureissusi nautinnollisella tavalla hotellissamme. Hotellin ravintolassa voit nauttia monipuolisesta valikoimasta luovia kauden annoksia, jotka valmistetaan skandinaaviseen tyyliin. Rentoudu viihtyisässä tunnelmassa avokeittiön puulämmitteisen uunin lempeitä ääniä kuunnellen. Sään salliessa voit istua myös ravintolan terassilla ja nauttia hemmottelusta.