Roskilden tuomiokirkko

Jos käyt Roskildessa, kannattaa käydä myös Roskilden tuomiokirkossa. Tuomiokirkko on UNESCOn maailmanperintökohteiden listalla ja kohoaa majesteetillisesti Roskilden keskustan yllä. Roskilden tuomiokirkko tunnetaan myös siitä, että se on Tanskan kuninkaallisten suosima hautauspaikka, jonne on haudattu 39 Tanskan kuningasta ja kuningatarta.Roskilden tuomiokirkko - pala maailmanperintöä Sjellannissa

Roskilden tuomiokirkko on kaunis arkkitehtoninen taidonnäyte, jonka tyyli henkii siirtymäaikaa roomalaisen ja goottilaisen kauden välillä. Jos tuomiokirkko vie ajatuksesi lämpimämpiin maisemiin, johtuu se siitä, että inspiraatio tuomiokirkkoon on saatu Pohjois-Ranskan tuomiokirkoista. Nykyinen tuomiokirkko rakennettiin 1170-luvulla, mutta myöhemmin on rakennettu lukuisia lisäosia. Nykymuotoinen tuomiokirkko saatiin valmiiksi vuonna 1825.

Tuomiokirkossa on upeita freskoja, jotka antavat kuvan siitä, miltä kirkko näytti keskiajalla. Suuressa päälaivassa on myös puuleikkauksia, kullattu alttaritaulu sekä kellopeli keskiajalta. Tuomiokirkon maailmankuulut barokkiurut ovat vuodelta 1544. Uruista tuli yksi Pohjois-Euroopan tärkeimmistä historiallisista soittimista sen jälkeen kun niille suoritettiin laajamittainen remontti, joka kesti 1980-luvun lopulta 1990-luvun alkuun.

Roskilden tuomiokirkko lisättiin UNESCOn maailmanperintökohteiden luetteloon vuonna 1995. Luettelossa on kaikki sellaiset eri puolilla maailmaa sijaitsevat kohteet, joita pidetään erityisesti suojelemisen arvoisina.

Tanskan kuninkaiden ja kuningattarien hautausmaa

Roskilden tuomiokirkko on ollut Tanskan kuninkaallisten suosima hautauspaikka vuodesta 1536. Tuomiokirkkoon on haudattu yhteensä 39 kuningasta ja kuningatarta. Kirkossa pääset katselemaan kauniin koristeellisia hautoja. Historiankirjojen mukaan Harald Sinihammas (940-986) haudattiin tuomiokirkkoon ensimmäisenä, mutta tarkempaa hautauspaikkaa niissä ei kerrota.

Roskilden tuomiokirkko on avoinna yleisölle ja olet tervetullut vierailemaan tähän kauniiseen kirkkoon. Kirkon aukioloajat kannattaa tarkistaa verkkosivustolta, sillä ne voivat vaihdella.

Roskilden tuomiokirkko | Scandic Hotels

Hotellit lähellä Roskilden tuomiokirkkoa

Scandic Roskilde sijaitsee rauhallisessa, vehreässä ympäristössä lähellä Roskilden tuomiokirkkoa. Täällä yöpyessäsi et ole kaukana Roskilden nähtävyyksistä ja seikkailuista.