Ylellinen aamiainen tähteistä

Haluatko nauttia ruhtinaallisen runsaan aamiaisen ja käyttää samalla kaiken jääkaapin perältä? Ruokabloggari ja keittokirjailija Aicha Bouhloun mukaan tämä onnistuu helposti. Hänelle tähteet ovat herkkua!Valokuvan ja reseptin tekijänoikeus: Ruokabloggari Aicha Bouhlou: aichasmat.no

”En koskaan ajattele ruokaa tähteenä, koska sanalla on niin huono kaiku. Meidän pitäisi innostua tähteistä ja nähdä ne raaka-aineina”, Aicha Bouhlou sanoo. Aichasmat.no-ruokabloggari ja ”The Green Food” -keittokirjan kirjoittaja kasvoi suurperheessä, jossa oli paljon lapsia ja vain yhdet palkkatulot. ”Olen oppinut, miten tärkeää on käyttää kaikki hyödyksi ja olla heittämättä mitään pois.”

Yhdistele raaka-aineita

Raaka-aine toimii Aichan johtotähtenä, kun tämä marokkolais-saksalais-norjalainen kokki luo uusia annoksia edellispäivän tähteistä. Moni meistä haluaisi oppia tämän taidon. Täytämme komeromme ja jääkaappimme valtavilla määrillä ruokaa, erityisesti viikonloppuisin ja lomapäivinä, jolloin ajattelemme hemmottelevamme itseämme erityisesti. Uusi viikko alkaa, ja kaapit ovat pullollaan tähteitä, joille emme keksi mitään käyttötarkoitusta.

”Jaa raaka-aineet osiin ja säilytä ne erikseen. Esimerkiksi irrota liha paistetusta lampaanpotkan luusta ja säilytä se rasiassa jääkaapissa tai pakastimessa. Voit valmistaa siitä esimerkiksi keiton. Jos tähteinä on kypsiä vihanneksia, toimi samoin: Lisää vettä, liemikuutio ja inkivääriä, ja herkullinen keitto on valmis. Tai käytä vihannekset munakkaaseen – se maistuu taivaalliselta!”

Kaikki leivän päällä

”Äitini sanoi aina, että mikä tahansa maistuu hyvältä leivän tai pitsan päällä. Pitsahan on loppujen lopuksi leivänpala, jonka päällä on sulanutta juustoa. Jos hän ei saanut meitä syömään jotain, hän valmisti siitä pitsan”, Aicha nauraa. Hän noudattaa äitinsä mantraa edelleen, ja se johtaa usein uusiin aamiaiskokeiluihin.

”Leivän päälle ei tarvitse aina laittaa vain juustoa ja kinkkua, vaan voit käyttää päivälliseltä jäänyttä ruokaa, puhumattakaan tacoista, paprikadipistä tai hummuksesta. Pidän kulttuurien sekoittelusta”, hän selittää.

”Mutta kyse on myös asenteesta. Täytyy olla sinut sen ajatuksen kanssa, että syödään eilen valmistettua ruokaa tai että joka päivä ei ole tuoretta leipää.” Kokeile leipää marokkolaiseen tai italialaiseen tyyliin. Levitä leivälle valkosipulia, öljyä tai tomaattia ja paahda nopeasti uunissa. Jos saatavilla on tähteeksi jääneitä kasviksia, voit gratinoida ne juuston ja valkokastikkeen kanssa tai valmistaa lämpimän salaatin.

Tuoreita kasviksia aamiaiseksi

Kaalia jää usein jääkaappiin. Jos näin on, Aichan mukaan sinulla kävi tuuri.

”Kaali on erinomainen raaka-aine, jota voi käyttää lämpimään salaattiin yhdessä inkiväärin, chilin, soijakastikkeen, limen ja vaikkapa tähteeksi jääneen kalkkunan kera. Tai voit pilkkoa ruusukaalia pieniksi paloiksi ja valmistaa erilaisen salaatin sekoittamalla joukkoon granaattiomenaa, kurkkua, inkivääriä ja pilkottua kaalia.”

Aicha haluaa tarjoilla aamiaisen ruhtinaallisen vehreänä. Hänellä on aina raakoja kasviksia kuorittuina ja pilkottuina valmiiksi pussitettuna jääkaapissa. ”Tumman leivän kanssa sopii mainiosti tuore porkkana tai muut kasvikset. Valmistan usein myös jonkin kastikkeen lisukkeeksi.”

Kananmunaa uudella tavalla

Muna on klassinen raaka-aine, ja eräs Aichan Frokosten.no-sivun lukijoille jakama resepti on nimeltään Gjenganger:

”Valitsen usein kananmunia tomaattien, sipulien ja muiden kasvisten kanssa, kun pitää tehdä jotain nopeaa, helppoa ja maukasta. Tämä resepti sopii erityisesti joulunaikaan, kun ihmiset ostavat runsaasti kasviksia, mutta eivät tiedä, mihin niitä käyttäisivät.
Aicha keksii aina kasviksille ja vihanneksille käyttöä. Hänen keittiössään ylijäämäkasviksetkin lasketaan. ”Me jopa suunnittelemme jättävämme aina jotain kaapin pohjalle. Se tuntuu vähän siltä kuin saisi lahjan.”

Haluatko kokeilla Aicha Bouhloun aamiaisvinkkejä?

Reseptit: Appelsiini- ja kaalisalaatti

Ainesosat

  • 3 porkkanaa ohuina tikkuina tai raasteena
  • 5 dl hienoksi silputtua kaalia
  • 1 pieni punasipuli hienonnettuna
  • 2 appelsiinia pieninä paloina (voit käyttää myös veriappelsiinia)
  • 1 dl appelsiinimehua
  • yhden luomusitruunan mehu
  • ¼ tl sokeria
  • ¼ tl suolaa

Työvaiheet

1. Sekoita kasvikset ja appelsiiniviipaleet.

2. Sekoita yhteen mehu, sitruunamehu, sokeri sekä suola ja lisää salaattiin.