Kätketyt helmet

Berliinin kaikilla alueilla, kaduilla ja sisäpihoilla on tarinansa kerrottavanaan. Tältä sivulta löydät vinkit kohteisiin, joita et löydä matkaoppaista.

Berlin underground

Klassikko Berliinin maanalaisten paikkojen joukossa. Jos haluat tutustua Berliiniin alapuolelta kaikkine sen tunneleineen, kaivantoineen ja hylättyine käytävineen, kannattaa osallistua Berlin Undergroundin ohjatulle kierrokselle. Täällä pääset näkemään kauan unohduksissa olleita paikkoja, kuten ilmapommitussuojia, kellareita ja bunkkereita menneiltä ajoilta. Voit jopa osallistua kierrokselle, jonka ohjaavat kyseisinä aikoina eläneet oppaat. Lisätietoja Berlin Undergroundista löydät täältä.


(Kuva: Berlin Unterground / Frieder Salm)

Gerichtshöfe

Weddingin alue ei ole uusinta uutta, vaan se on ollut täällä jo pitkään. Weddingin vanha työläiskortteli on nykyään Berliinin urbaanin maiseman todellinen helmi. Kuitenkin monelle turistille alue on edelleen tuntematon. Täällä kannattaa käydä esimerkiksi Gerichtstraßella sijaitsevalla Gerichtshöfellä. Alue koostuu kuudesta sisäpihasta, ja rakennuksissa on taidestudioita, ravintoloita, baareja ja erittäin vaikuttavaa arkkitehtuuria.

Graffitikierrokset

Berliini on Euroopan graffiti- ja katutaiteen pääkaupunki. Kenties tunnetuin Berliinin graffitiseinistä on East Side Gallery. Tämän nähtävyyden tunnistaa jokainen. Kaupungissa on myös vähemmän tunnettuja ”hall of fameja”, joille kuuluisat taiteilijat ovat ikuistaneet luomuksiaan. Berliinin kaupunkimaisemaa luonnehtivat tunnettujen ja tuntemattomien katutaiteilijoiden poikkeukselliset teokset. Pidä vain silmäsi auki tai lähde asiantuntevien oppaiden järjestämille kierroksille.

Polkupyörällä pitkin Havelin rantaa

Yksi Berliinin ehdottomasti kauneimmista pyöräreiteistä kulkee pohjois-eteläsuunnassa Havel-joen rantaa pitkin. Retkestä tulee nautinnollinen, aloitatpa sen mistä tahansa. Pyöräreitti kulkee lähes katkeamatta Havelin rantaa pitkin hiljaisten rantojen, kauniiden niittyjen, vanhojen olutterassien ja ihastuttavien lähiökylien ohi. Kiipeä satulaan ja ala polkea.

Jättiläismäistä taidetta koripallokentällä

Mitä elefantti tekee koripallokentällä? Kreuzbergissä paljonkin. Vuodesta 2016 alkaen Theodor-Wolff Parkin koripallokenttää on koristanut 24-metrinen elefantin päätä esittävä seinämaalaus. Värikäs taustamaalaus houkuttelee pelaajia heittämään koreja.

Cap Rivi Biergarten Spreellä

Caprivi-sillan autolla ylittävät jäävät paitsi yhdestä Berliinin kauneimmista ulkoilmaravintoloista. Cap Rivi Biergarten sijaitsee suoraan Spree-joen ylittävän sillan alla. Biergarteneille tyypilliseen tapaan täällä on pitkiä penkkejä valmiina toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi. Sinänsä paikassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta sen sijainti Spree-joen ja Charlottenburgin linnan välissä tekee siitä yhden Berliinin pubikulttuurin kätketyn helmen.