Edelläkävijä jo vuodesta 1993

Vuonna 1993 teimme päätöksen, että haluamme tulla vastuullisen toiminnan edelläkävijäksi majoitusalalla.

Vastuullisuus ja kestävä kehitysVastuullisen toiminnan edelläkävijä vuodesta 1993

Olemme jo yli 25 vuoden ajan työskennelleet suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti ympäristökuormituksen pienentämiseksi ja toimineet positiivisena vaikuttajana yhteisöissämme. Pohjoismaiden suurimpana hotelliketjuna olemme suunnannäyttäjä allallamme.

1993 Pyyhekäytäntö 

Alun perin Scandicissa luotiin idea ”ripusta pyyhkeesi, jos haluat käyttää sitä uudelleen”. Käytäntö on nykyään hotellialalla maailmanlaajuinen ja säästää vuosittain pelkästään hotelleissamme tuhansia litroja vettä ja neljä tonnia pesuainetta.

1995 Vettä säästävät suihkusuuttimet

Hotelleissamme otettiin käyttöön edistyneet suihkusuuttimet veden kulutuksen vähentämiseksi.

1996 Hotellien kulutustietojen seuranta

Aloimme seurata säännöllisesti energian ja veden kulutusta kaikissa hotelleissamme. Kulustusta on vähennetty erilaisilla ratkaisuilla, kuten vettä säästävillä hanoilla, suihkuilla ja wc-istuimilla, tehokkailla pyykin- ja astianpesukoneilla. Kun aloitimme mittaukset, vettä kului vierasta kohden 240 litraa vuorokaudessa. Nykyään lukema on alle 190 litraa vuorokaudessa (2018), mikä on vähemmän kuin Pohjoismaisen ympäristömerkin saamiseksi hotelleihimme vaaditaan. Vuodesta 1996 olemme vähentäneet CO2-päästöjämme yli 60 %.

Luovuimme kertakäyttöisistä kosmetiikkapakkauksista. Kertakäyttötuotteiden poistaminen hotellihuoneistamme säästää yli 50 miljoonaa muovipakkausta vuosittain.

1999 Ensimmäiset Joutsenmerkityt hotellit

Saimme ensimmäistä kertaa pohjoismaisen ympäristömerkinnän eli Joutsenmerkin. Nykyään Scandicilla on Joutsenmerkittyjä hotelleja Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. 2018 lopussa 90 % hotelleistamme oli ympäristömerkittyjä.

2001 Scandic in Society

Lanseerasimme Scandic in Society -ohjelman: jokainen hotelli pyrkii vuosittain toteuttamaan vähintään kolme aktiviteettia tai aloitetta, joilla tuetaan yhteiskuntaa. Suomessa hotellimme osallistuvat esim. joululahjakeräyksiin vähävaraisille ja pitkäaikaissairaille lapsille järjestetään elämyspäiviä (Scandic Simonkenttä).

2002 Esteettömyyslähettiläs

Vastuullisuus tarkoittaa myös esteettömyyttä ja erilaisten toimintarajoitteiden huomioimista. Magnus Berglund nimitettiin Scandicin esteettömyyslähettilääksi. Hän on opettanut hotellihenkilökunnallemme, millaista on olla toimintarajoitteinen vieras. Meille on tärkeää, että kaikki työntekijämme osaavat tarjota palveluja myös esteettömyyttä tarvitseville vieraille.

2006 Fairtrade-kahvi käyttöön

Jokainen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa tarjoilemamme kahvikupillinen on sekä luomua että Reilun kaupan tai UTZ-sertifioitua kahvia. Sertifiointi takaa, että kahvi on tuotettu vastuullisesti sekä yhteiskunnan että ympäristön kannalta, ja että kahvin alkuperämaa ja kasvattaja voidaan jäljittää. Tarjoilemme hotelleissamme yli 25 miljoonaa kupillista sertifioitua kahvia vuosittain.

2008 Scandic-vesi

Aiemmin yli 4 miljoonaa vesipulloa kuljetettiin hotelleihimme ympäri Eurooppaa vuosittain. Lopetimme muovisten vesipullojen käytön vuonna 2008 ja siirryimme käyttämään omista vesihanoistamme saatavaa Scandic-vettä. Vesi on jäähdytettyä, suodatettua ja hiilihapotettua ja tarjoillaan uudelleenkäytettävistä Scandicille suunnitelluista pulloista. Näin vähennämme fossiilisia hiilidioksidipäästöjä 160 tonnilla/vuosi.

2008 Ympäristöystävälliset kynät

Kaikissa hotelleissamme otettiin käyttöön ympäristöystävälliset kuulakärki- ja lyijykynät.

2010 Laaja työilmapiiritutkimus

Toteutamme vuosittain laajan työtyytyväisyyskyselyn, jonka tulokset julkaistaan Voice Indexinä. Työtyytyväisyytemme on korkealla tasolla: 2018 Scandic valittiin toista vuotta peräkkäin Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -tutkimuksen suurten yritysten sarjassa ja Euroopan kolmanneksi parhaaksi työpaikaksi monikansallisten yritysten sarjassa yhdessä Scandic Tanskan ja Saksan kanssa.

2015 YK:n Global Compact

Allekirjoitimme YK:n Global Compact -aloitteen. Se on strateginen aloite yrityksille, jotka sitoutuvat noudattamaan Global Compactin 10 periaatetta liittyen ympäristöön, työelämään, ihmisoikeuksiin ja lahjonnan vastaiseen toimintaan. Vastuullisuusarvomme ja toimintaa ohjaavat eettiset periaatteemme perustuvat Global Compactin periaatteisiin.

2015 Breakfast for all – Parempi aamu kaikille

Aamiaiskonseptimme uudistui. Hotelleissamme tarjottava runsas aamiainen sisältää paljon terveellisiä vaihtoehtoja, runsaasti luomutuotteita sekä reilun kaupan tuotteita. Myös eri ruokavaliot on huomioitu; tarjolla on vegaanisia, gluteenittomia ja maidottomia tuotteita.

2018 Muovipilleistä luopuminen

Muovijätteen vähentäminen on osa kestävän kehityksen ohjelmaamme. 2018 päätimme lopettaa muovisten pillien ja cocktailtikkujen käytön kaikissa hotelleissamme, ja korvata ne ympäristöystävällisillä tuotteilla. Lisäksi kertakäyttömukien muoviset kannet korvattiin biohajoavilla kansilla. Kokonaisuudessaan poistimme kierrosta noin 1,3 miljoonaa muovipilliä ja 120 000 cocktail-tikkua vuositasolla.

2018 Häkkikananmunista luopuminen

Lopetimme häkkikanaloissa tuotettujen kananmunien käytön kaikissa hotelleissamme. Vuosittain tarjoilemme lähes 13 miljoonaa kananmunaa. Lisäksi olemme sitoutuneet luopumaan 2020 mennessä kaikista sellaisista tuotteista, jotka sisältävät häkkikanojen munia, eli toimittajakumppanienkin tulee käyttää vapaakanojen munia.               

2018 Vegaanihampurilainen

Toimme ensimmäisenä hotelliketjuna Euroopassa hotelleihimme Ruotsiin 100 % kasviperäisen, vegaanisen Beyond Burgerin 2017. Tuotteen takana on Beyond Meat -elintarvikevalmistaja, joka on useiden vuosien tutkimustyön tuloksena kehittänyt maailman ensimmäisen kasviperäisen hampurilaispihvin, joka kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin vastaava lihatuote. 2018 tammikuusta alkaen Beyond Burger on ollut saatavilla myös kaikissa Scandic-hotellien ravintoloissa Suomessa.

2018 Sustainability Hackathon – uudet ideat

Henkilökuntamme osallistui luomaan uusia ideoita vastuullisuushankkeiksi. Kaikkiaan järjestettiin noin 200 työpajaa, joissa syntyi yli 400 ilmastonmuutosta ehkäisevaa ideaa Scandicille.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys